IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проспектът на Меком АД - наистина ли всичко е толкова розово?*

Вижте спорните моменти около представянето на намеренията за емитиране на привилегировани акции според блогъра Пламен Дерменджиев

16:28 | 03.12.10 г. 20
Автор - снимка
Създател
Проспектът на Меком АД - наистина ли всичко е толкова розово?*

Навсякъде по света ако инвестиционен консултант ви препоръчва акции, от които той или свързани с него лица притежават, трябва да бъдете много внимателни. Трябва да бъдете особено внимателни ако компанията е листвана на БФБ и се регулира от „силен” регулатор, какъвто е КФН. Вероятността за съществуването на конфликт на интереси е много голяма, а това прави препоръката на консултанта не особено надеждна.

Макар никога да не съм имал акции от тази компания, същата ми е много интересна, или по-скоро забавна. Този интерес бе предизвикан с презентацията на първата емисия обикновени акции през 2008 г. Тогава ни раздадоха рекламни материали, между които един техен календар с изобразени две чифтосващи се прасета. Тази проява на лош вкус на компания, лидер в определен бранш, ползваща услугите на бивши прочути държавни служители в няколко правителства, не може да не предизвика любопитство.

Разсъжденията ми по-долу едва ли могат да се нарекат анализ, но мисля, че адресират важни въпроси, които не са намерили отражение в проспекта на емисията.

Сериозен недостатък на проспекта, а и на презентацията на консултанта, е липсата на анализ на паричните потоци на „Меком” АД. Данни са посочени, но само информативно, за разлика от анализа на другите финансови отчети. Може би пропускът е „умишлен”, иначе как бихме могли да обясним „устойчиво” растящия отрицателен паричен поток от оперативна дейност (-984, -1 281, -2061 хил. лв. съответно за 2007, 2008 и 2009 г.).

Към края на първата половина на 2010г. паричният поток е положителен в размер на 236 хил. лв., но паричният оборот се срива с над 73% (26 509 хил. лв. и 7 025 хил. лв. постъпления от клиенти, съответно за шестмесечието на 2009 и 2010 г.).

Тези хронични кешови дефицити са били покривани най-вече от емисия на дълг и напоследък - от продажба на нетекущи активи. Без да анализирам причините за това, изниква въпросът – ако тази тенденция (от последните 4 г.) се запази, с какви пари ще се плащат бъдещите „гарантирани” дивиденти – с емисия на дълг или продажба на ДМА? При отрицателен паричен поток от оперативна дейност от къде дружеството намира пари за дивидента тази година? За паричните потоци още много може да се пише, но за сега толкава.

Консултантът е направил не много задълбочен анализ на рентабилността на дружеството. Без да навлизам в подробности, в днешно време има значение т. нар. рисково-претеглена рентабилност. В този смисъл би следвало да се обърне повече внимание на капиталовата структура на дружеството.

Консултантът твърди, че „собственият капитал” е основен източник на финансиране, като заема дял от 59%, следван от дългосрочни банкови заеми на групата с дял от 21%. На страница 82 от регистрационния документ на емисията се вижда, че заемите не са много дългосрочни.

Към 31.03.2010г. те са общо 39 260 хил.лв., над 80% от които са с падежи тази и следващата година. Например заема (кредитна линия) от ОББ в размер на 9,7 млн. евро се води за дългосрочен, но падежът му е на 31.07.2011 г. Консултантът знае ли как ще се рефинансира този заем?

Сега да обърнем внимание на собствения капитал. Към 31.06.2010 г. балансовата му стойност е 82 620 хил. лв. Интересното е, че по-голямата част от него (50 183 хил. лв.) се е формирала чрез апорт на акции и дялове, оценени през 2007 г. – годината, в която ударно се надуваха „балони”. Познавайки добре практиката на вещите лица у нас, както и предвид на годината, в която е правена оценката, бих дисконтирал така оценения собствен капитал многократно. Като за начало бих го намалил с 25 219 хил. лв. „търговска репутация”.

Излиза, че делът на “истинския” (mark-to-market) собствен капитал не е толкова голям, колкото си мисли консултантът, т.е. капиталовата структура е много по-рискова от тази, която ни се представя. Ако изчислим и пазарните съотношения с коригиран собствен капитал (счетоводна стойност на една акция) предлаганите акции няма да изглеждат толкова „секси”.

Съотношението P/B ще клони към 1-ца, което е доста над харесваното ниво от 0.5 от хората от Експат.

И накрая, що се отнася до прословутите договори за износ, които много удобно се сключиха точно сега, докато не се разкрие коя е насрещната страна по тях, докато няма данни за нейната репутацията и опит и дали е икономически свързана по-някакъв начин с „Меком” АД, тези договори имат значение само за инвеститори от типа „лапни шарани”.

Всъщност всичко си идва на мястото. За мен, предлаганата бъдеща рентабилност на емисията е висока, но не толкова, колкото е висок риска. Струва ми се, че пласирането на тази емисия е борба за спасяване на пакета акции, собственост на мажоритарния акционер, а може би и на неговия консултант.

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

* Оригиналното заглавие на публикацията е "Акции на "Меком" АД? Не, благодаря!"

Задълбочена дискусия за емисията може да проследите във форума на Investor.bg, където на въпроси на инвеститорите отговаря лично управляващият партньор в Експат Николай Василев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Plamen Dermendzhiev
преди 13 години
Здравейте, г-н bertram,Много се радвам, че харесвате блога ми и благодаря, че намирате време да го четете. Що се отнася до портфейла ми, за съжаление нищо повече не мога да кажа. Причината е, че имам партньори в тази работа, а и в момента е сезона на bottom fishing. Без да звучи като препоръка! Поздрав и успех с Вашия портфейл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Това е може би част от нова политика на представяне и контакти с инвеститорската общност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Ето едно интервю на Стефан Райчев във в-к Стандарт от 03.Дек.2010 глинк: http://postimage.org/image/ubcsolxg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
milevi1
преди 13 години
Много интересен и полезен форум. Благодарности за Пламен Дерменджиев за задълбаването в коефициентите и повдигането на ред въпроси относно корпоративните достойнства/недостатъци на Меком АД и емисията. Не казвам браво на Г-н Василев за отговорите, защото той просто си върши работата да презентира емисията и фирмата. Между другото, макар че нямам нищо общо с филологията, обръщам внимание на Г-н Василев, че на немски не се казва "Ja, danke". Отрицателният отговор е "Nein, danke", а положителният е "Ja, bitte". Същото е правилното и в българския език: "Не, благодаря" и "Да, моля".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 13 години
Браво на г-н Василев за отговорите. На останалите искам да кажа, че инвестиция с нулев риск няма. Виждал съм как хората си трупат паричките в бамчиците, после същите изгърмяват, а хиперинфлацията превръща спестяванията в прах. Виждал съм как обезкуражени, същите хора не виждат възможностите, които им предлага нововъзникналата Фондова борса, макар малобройните собственици на акции на стойност 16 лева получават по 11 лева дивидент. Виждал съм как участници в този форум тук по същият начин недоверчиво оплюват привилегированите на Софком и се прехласват по губещите акции на Мостострой на стойност над 3 000 лева.Който не смее да поеме риск, аз лично не знам какво да го посъветвам - може би да си строи машина на времето и да се върне в епохата на златните и сребърните пари.А саламаджийницата ме кефи - имам си обикновени акции и ще си взема и привилегировани - философски го обясних защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
г-н ДерменджиевБихте ли споделил с нас кои БГ акции имате в портфейла?Поздрави за хубавия блог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Plamen Dermendzhiev
преди 13 години
Здравейте г-н Василев,Благодаря за отделеното внимание. За съжаление, Вашите отговори не променят оценката ми за "Меком" АД към настоящия момент. В интерес на истината не съм и очаквал друго. Оpportunity cost понастоящем са много високи. В тази връзка, имам акции в портфейла си от няколко (повече от 4) компании на БФБ, които ми се струват доста по-атрактивни от привилегированите акции на "Меком" АД.Що се отнася до допускането ми за спасяване на мажоритария, ще уточня, че ако тази емисия е неуспешна и паричните потоци не се подобрят, вероятността за нов мажоритар, нараства значително. Естествено активите на компанията ще продължат да бъдат същите и вероятно ще работят, но пасивите, а може би и компанията, вече ще са други. Към настоящия момент, не виждам как дребен акционер може да спечели от подобен развой на събитията. Все пак се изисква доста смелост от Ваша страна да застанете с името си зад тази компания или пък знаете нещо повече от нас. Дано си заслужава. Пожелавам Ви успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ 7 да плащат дивидент от над 18% за 5 годиниДа ги даде насам тези компании и да им направи атрактивни емисии, и ние ще кажем Ja, danke!. Ако няма такива обаче, ще си купуваме Меком. На г-н Дерменджиев още веднъж благодаря, а на всички участници успешни инвестиции! Поздрави, Николай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ 6За нас е важно да има износ и Меком да си получава парите с печалба. 6) ПЛАСИРАНЕТО НА ТАЗИ ЕМИСИЯ Е БОРБА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ПАКЕТА АКЦИИ, СОБСТВЕНОСТ НА МАЖОРИТАРНИЯ АКЦИОНЕР, А МОЖЕ БИ И НА НЕГОВИЯ КОНСУЛТАНТТова наистина не го разбирам. Новата емисия привилегировани акции е по-атрактивна от обикновените акции според мен. Кой какво спасява и как? 7) ИЗВОДУважаеми г-н Дерменджиев,Нашите намерения са сериозни и почтени. Със сигурност в презентацията си не сме анализирали абсолютно всички важни теми, макар че тя е по-дълга от други подобни. Който не желае да участва в тази емисия, му пожелавам да намери много други български компании, които едновременно: да са печеливши през всяка една от годинитеда имат шанс за ръст на продажбите от десетки проценти през 2011 г.да реализират нов инвестиционен проект, който да им утрои капацитета (в случая за брой ***)да си увеличават фрий флоута в пъти напоследъкда се търгуват на Price/Book далеч под 1СЛЕДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
ЧАСТ 5Никой от нас двамата не е направил много дълбок анализ на активите един по един. За всяка сграда, машина и т.н. бихме дискутирали колко точно струва. Нека всеки си направи сам изводите. Собственият капитал не е лош над 82 млн. лв. според баланса. Да, някои заеми не са много дългосрочни, което не означава автоматично, че фирмата няма да ги обслужва. В момента повечето фирми имат затруднения с кредитите. Затова ние не препоръчахме на Меком да емитира дълг (облигации), а нови акции конкретно привилегировани, защото според нас при параметрите на тази емисия те са по-привлекателни. Едно е сигурно с новите акции Меком ще е по-стабилна финансово, отколкото ако това бяха облигации. 5) РУСКИТЕ ДОГОВОРИНе ми е дошло наум, че Меком нарочно са ги сключили сега заради емисията. Пожелавам на всички фирми да пробият с големи договори за износ с или без емисия на акции. Не мога да твърдя дали контрагентите са свързани с Меком. СЛЕДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още