IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките сърбат това, което си надробиха

Вижте мнението на блогъра nedyalko за ръста на лошите и преструктурирани кредити и причините да се стигне до него

08:02 | 24.11.10 г. 19
Автор - снимка
Създател
Банките сърбат това, което си надробиха

Лошите и преструктурирани кредити достигнаха новия си исторически връх от близо 7 млрд. лв., или 17,55% от целия кредитен портфейл на банковата ни система, равняващ се на близо 50,50 млрд. лв…..

Неразумната кредитна политика на банките започва да дава резултат…

Той е такъв, че в най-скоро време най-вероятно ще повлияе с отрицателен знак върху добре изглеждащите им досега финансови годишни отчети.

Безконтролното и безотговорно отпускане на кредити в последните години, впоследствие прекомерното повишените лихвените проценти по кредитите, увеличението на таксите за управление, за поддържане на сметки и т.н. „изцедиха” докрай финансовите възможности на фирмите, физическите лица и съответно повлияха на цялата икономика на страната ни.

Според мен една част от спада на икономиката на България в последните 2 години се дължи точно на тази неразумна политика на банките, които подтикнати от стремежа за по-големи печалби започнаха да увеличават неконтролирано лихвите по кредитите, като по този начин иззеха значителна част от дохода на населението, който отиде при банките вместо да се влее в икономиката ни и да увеличи вътрешното търсене на стоки и услуги.

17.55 % лоши и преструктурирани кредити не е толкова страшна цифра поне засега…

Една не малка част от тези 17.55% се дължи на преструктурирани кредити, което означава, че лошите като процент от целия портфейл на банковата ни система (50,45 млрд. лв.) са вероятно около 10%, което е леко притеснително, но приемливо. Отделно, за разлика от други страни в ЕС, където за лоши кредити се обявяват тези, които не се обслужват 180 дни, в България за такива се отчитат тези, които не са обслужвани 90 дни.

За съжаление, според мен това не е краят на увеличаващите се лоши и преструктурирани кредити и ще ставаме свидетели на нови негативни рекорди в следващите няколко месеца.

Каква е причината да мисля така?

Според мен икономиката на България продължава да се свива (БВП) и това ще подсили тенденцията на увеличаващи се лоши и преструктурирани кредити.

Въпреки уверенията на г-н Дянков, че икономиката ни вече не е в рецесия, аз мисля обратното и дори смятам, че нещата още малко ще се влошат (БВП ще отчете спад и през 4-то тримесечие) преди да започнат да се оправят.

Защо смятам така?

Според мен данните, които в последно време се изнасят за икономиката на страната са леко изкривени и неверни по отношение на БВП, безработица, съкращения на разходи и т.н…

БВП се повиши, но изчислен по нова методология, а всъщност продължава да се свива според старата, безработицата в страната се увеличава, но голяма част от хората не са записани в бюрата по труда и затова официалните данни показват друго, в същото време за последната година драстично се увеличават трансферите от чужбина от физически лица, което показва, че все повече хора напускат България и отиват да работят в чужбина, вътрешното потребление драстично намалява през 2010 г., приходите на държавата спадат драстично, което води до увеличаващ се бюджетен дефицит и т.н. Хубавото, е че поне износът се увеличава, но все пак остава по-малък от вноса.

Тази тенденция ще се запази и това ще направи хората и фирмите по-бедни и редовното обслужване на кредитите им ще стане все по-трудно.

Какво може да се направи?

А може банките сами да си помогнат, като намалят лихвите по кредите и разходите за обслужването им, така хората и фирмите по-лесно ще покриват кредитните си задължения, също така ще им остават повече свободни средства, които да спомогнат за увеличаване на потреблението в страната. Отделно всяка банка ще трябва да заделя по-малко резерви, за да посрещне изискванията на БНБ, поради увеличаващите се необслужвани редовно кредити, като може да отпуска тези средства за кредити и да печели от тях.

Има една поговорка, която гласи, че ако прекалено експлоатираш дадено парче земя в кратък период от време с цел да получиш по-голяма реколта, тя ще се изтощи и в бъдеще ще се превърне в неплодородна. Това се случва с банковата ни система в момента.

Затова банките трябва да помислят и за в бъдеще и да намалят очакванията си за печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
българските банки се управляват от пълни комици . поне като гледам голяма част от тях. за това и се държат като заложни къщи и лихвари . ония на Булбанк е един от челните в това тази класация . живеят а гърба на хората и говорят глупости по телевизията . а БНБ която трябва да ги регулира си го бърка в носа и си го премества от единия джоб в другия . ситуацията е патова . ще има още фалити . то кво ли е наред в тая държава ,че и тва.бтв , поздравления за статията - отлична е . и да цитирам едни хора - " А до тогава как да си гледам кефа бе , и ти и аз знаем кои са шефове...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
rogers
преди 13 години
Банките били безполезни? Ми за който не може да управлява парите са безполезни. Който може връща лихвата и прави още отгоре. То е като маржина - ако не си добър в инвестициите ще фалираш по бързо, ако си добър ще натрупаш пари по бързо. Все пак спомнете си колко се писа по форумите преди време за банките и лихвите - заемополучателите са жертва на собствената си алчност. Те са не по малко алчни от банките - никой не ги е карал с вила на врата да се натискат за ипотечни кредити, или да си купуват лъскави неща. И сега кой ми *** в гащите. Въобще кой нормален човек може да подпише договор в който едната страна има право да сменя условията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
"А може банките сами да си помогнат, като намалят лихвите по кредите и разходите за обслужването им, така хората и фирмите по-лесно ще покриват кредитните си задължения, също така ще им остават повече свободни средства, които да спомогнат за увеличаване на потреблението в страната."Разликата е, че банките няма да направят това. Да не са луди. Те предпочитат с по-голяма доходност да избият лошите кредити. А и лошия кредит не е загуба за банката. Тя ще си търси парите вовеки. Така че малко или много това си е ресурс за тях. Добър анализ. Но го дай на хора, като оня арменеца да го прочетат. Щото според него високите вноски не са по вина на банките. Изедници.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Bankte sa nagli i nagli ste si ostanat.A za tova 4e bankite bili "jertvi" e napravo nqmam dumi sto za glupost e tova izkazvane. Bankite mogat da budat jertvi edinstveno na sobstvenata si al4nost!Bankite v dejstvitelnost sa edno zlo. Zastoto realni nisto ne pravqt, a vzimat ogromni pari za tova 4e si go mestqt ot ediniq djob v drugiq. Realno bankite ne poemat riskove, zastoto riskovete sa za vlojitelite na edna banka. No golemite pe4albi otivat ne za vlojitelite, a za edna proslojka nare4eni sobstvenici. Sobstvenici na kakvo bih popital az? Na licenz za bankva dejnost. Edno vreme lihvarite pone sa raboteli sus sobstveni sredstva, dokato sega bankite sa kojoderi. Piqvici v ikonomikata, jiveesti na gurba na tezi koito proizvejdat realna stoinost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
nedyalko
преди 13 години
Здравейте. Направих някои корекции в постинга си след като сте го публикували в сайта. Затова има някои разлики между съдържанието тук и в блога ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
melon
преди 13 години
Съгласен съм с публикацията. Единствено заглавието не е вярно - няма банките да сърбат това, което са дробили, а данъкоплатците:(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
unseen
преди 13 години
Подкрепям автора но за съжаление всички ние ще сърбаме попарата ,която банките и по точно българските им управители надробиха . Не мога също да проумея защо банките не намалят адм. си разходи . Навсякъде има клонове и клончета с по двама трима служители и охрана . Офисите им са с наемни цени от 2007 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Абе преди 3 години никой не смяташе, че банките са нагли. Помня и че имаше хора, които даваха подкупи, фалшифицираха документи, представяха се за други и какво ли още не, само и само, за да вземат кредит. Всъщност банките се оказаха жертви на така наречените предприемачи, които разправяха как цените на апартаментите ще скачат всеки ден петорно и всички масово се юркаха. Ама да бяха мислили поне малко, че накрая келнера ще им представи сметката. Сега ако спрат да се оплакват всички и се научат, че действията им имат последици и утре не е толкова далеч от днес както си мислят, ще има някаква полза от тази криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
cymru
преди 13 години
Утопично - истината е, че наглите банки знаят, че ще бъдат спасени от държавата, каквито и да ги надробят. Фалити трябват не думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още