IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките сърбат това, което си надробиха

Вижте мнението на блогъра nedyalko за ръста на лошите и преструктурирани кредити и причините да се стигне до него

08:02 | 24.11.10 г. 19
Автор - снимка
Създател
Банките сърбат това, което си надробиха

Лошите и преструктурирани кредити достигнаха новия си исторически връх от близо 7 млрд. лв., или 17,55% от целия кредитен портфейл на банковата ни система, равняващ се на близо 50,50 млрд. лв…..

Неразумната кредитна политика на банките започва да дава резултат…

Той е такъв, че в най-скоро време най-вероятно ще повлияе с отрицателен знак върху добре изглеждащите им досега финансови годишни отчети.

Безконтролното и безотговорно отпускане на кредити в последните години, впоследствие прекомерното повишените лихвените проценти по кредитите, увеличението на таксите за управление, за поддържане на сметки и т.н. „изцедиха” докрай финансовите възможности на фирмите, физическите лица и съответно повлияха на цялата икономика на страната ни.

Според мен една част от спада на икономиката на България в последните 2 години се дължи точно на тази неразумна политика на банките, които подтикнати от стремежа за по-големи печалби започнаха да увеличават неконтролирано лихвите по кредитите, като по този начин иззеха значителна част от дохода на населението, който отиде при банките вместо да се влее в икономиката ни и да увеличи вътрешното търсене на стоки и услуги.

17.55 % лоши и преструктурирани кредити не е толкова страшна цифра поне засега…

Една не малка част от тези 17.55% се дължи на преструктурирани кредити, което означава, че лошите като процент от целия портфейл на банковата ни система (50,45 млрд. лв.) са вероятно около 10%, което е леко притеснително, но приемливо. Отделно, за разлика от други страни в ЕС, където за лоши кредити се обявяват тези, които не се обслужват 180 дни, в България за такива се отчитат тези, които не са обслужвани 90 дни.

За съжаление, според мен това не е краят на увеличаващите се лоши и преструктурирани кредити и ще ставаме свидетели на нови негативни рекорди в следващите няколко месеца.

Каква е причината да мисля така?

Според мен икономиката на България продължава да се свива (БВП) и това ще подсили тенденцията на увеличаващи се лоши и преструктурирани кредити.

Въпреки уверенията на г-н Дянков, че икономиката ни вече не е в рецесия, аз мисля обратното и дори смятам, че нещата още малко ще се влошат (БВП ще отчете спад и през 4-то тримесечие) преди да започнат да се оправят.

Защо смятам така?

Според мен данните, които в последно време се изнасят за икономиката на страната са леко изкривени и неверни по отношение на БВП, безработица, съкращения на разходи и т.н…

БВП се повиши, но изчислен по нова методология, а всъщност продължава да се свива според старата, безработицата в страната се увеличава, но голяма част от хората не са записани в бюрата по труда и затова официалните данни показват друго, в същото време за последната година драстично се увеличават трансферите от чужбина от физически лица, което показва, че все повече хора напускат България и отиват да работят в чужбина, вътрешното потребление драстично намалява през 2010 г., приходите на държавата спадат драстично, което води до увеличаващ се бюджетен дефицит и т.н. Хубавото, е че поне износът се увеличава, но все пак остава по-малък от вноса.

Тази тенденция ще се запази и това ще направи хората и фирмите по-бедни и редовното обслужване на кредитите им ще стане все по-трудно.

Какво може да се направи?

А може банките сами да си помогнат, като намалят лихвите по кредите и разходите за обслужването им, така хората и фирмите по-лесно ще покриват кредитните си задължения, също така ще им остават повече свободни средства, които да спомогнат за увеличаване на потреблението в страната. Отделно всяка банка ще трябва да заделя по-малко резерви, за да посрещне изискванията на БНБ, поради увеличаващите се необслужвани редовно кредити, като може да отпуска тези средства за кредити и да печели от тях.

Има една поговорка, която гласи, че ако прекалено експлоатираш дадено парче земя в кратък период от време с цел да получиш по-голяма реколта, тя ще се изтощи и в бъдеще ще се превърне в неплодородна. Това се случва с банковата ни система в момента.

Затова банките трябва да помислят и за в бъдеще и да намалят очакванията си за печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 22 rate down comment 0
valsodar
преди 13 години
Цената на кредита е в пряка зависимост от риска пред погасяването му. След като рисковете пред икономиката ни са далеч по-високи от тези в останалата част от Европа е нормално и кредитите у нас да са по-скъпи, отколкото там. Да не забравяме, че една огромна част от кредитите са предоставени с помоща на външен капитал, влязъл за кратко у нас по време на кредитната експанзия, чието връщане ще обезкървава икономиката ни за един много продължителен период от време. Изходът може да е в основно две направления. Първото е в приемането на закон за фалит на физически лица. Второто е в особождаването на банките, от придобитите обезпечения по лошите им кредити, преди те напълно да са загубили стойноста си, от спада в цените след пукането на имотният балон. С две думи - банките ще трябва да си понесат отговорността, наместо да я прехвърлят на държавата ни. Причината това да се случва до сега е единствено силното банково лоби в парламента и всеобщата корумпираност на "народните" ни представите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Ами, надяват се вечно да жънат от нивата с ***, които, ненаучени от /съвсем скорошния си горчив опит/, вечно да им кълват. Абе, тези на кой свят живеят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Има технически термин за това, което става : Положителна Обратна Връзка /ПОВ/. Това значи, че, с увеличаване на отклонението, компенсиращото въздействие се прилага в положителна посока, т.е., по посока допълнително увеличаване на самото отклонение. Следва лавинообразен процес и бързо излизане от състояние на устойчиво управление. ПОВ действа дестабилизиращо на системите, но, банкерите, явно, не осъзнават, щото са *** или, и да осъзнават, не смеят да се противопоставят на "Шапките" на банките-майки. Като растяха лихвите по кредитите, автоматично увеличаваха тези по стари кредити но, сега "забравят". накратко, тези сами ще се прецакат. Но, първи ще изгорят кредитираните.Да си е*ем банковата система - за по-неадекватна от нея не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
dostata4no e da poglednete kam Gartsia i ste vidite kakvo vi 4akaIMF, ECB i FED shte vi izviat ratsete da vsemete kredit za da spasite bankiteposle shte vi zategnat homota oshte pove4e 4rez oriazvane na razhodite i vdigane na danatsite - nakraia shte vi vzemat i darjavata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 0
srs
преди 13 години
Банките в БГ може и да си го получат ,ама няма да е скоро както си мислите. Ще имат шансове за още много врътки докато се "печатат" пари по света. Защо мислите засилват рекламите за нови кредити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 0
nedyalko
преди 13 години
За съжаление ние хората и фирмите понасяме най-големите негативи на кризата, а банките се измъкват засега сухи, товарейки изрядните платци за своята неразумна кредитна политика, но според мен добрите времена на банките в България приключиха. Просто те реализираха такива печалби за последните няколко години, които бяха доста над нормалните нива за банките в нормалните страни от ЕС, затова следващите години няма да им е лесно. При свито кредитиране и увеличени лоши кредити, влошаващи ликвидността им и финансовия им резултат, ще започнат да разбират и те, че сме в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 0
nedyalko
преди 13 години
Аз си мисля, че ако продължат да се увеличават лошите кредити, това ще се превърне в сериозен проблем за банките, понеже ще трябва да заделят все повече и повече резерви. Ако са отпуснали един кредит от 100 000лв. и кредита стане лош (не се обслужва 90 дни) банката веднъж ще е със 100 000лв. по-малко ресурс и още веднъж ще трябва да задели резерв (според изискванията на БНБ) за лош кредит и тези пари няма да може да ги използва и губи два пъти-от несъбран кредит и пропуснати ползи от това, че заделя резерв, който може да използва за даване на кредити. А ако голям процент от кредитния портфейл стане лош това ще влоши финасовия им резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Спокойноооо---Аз също мислех, че нещо ще се случи както е нормално ама не. Тук дрането ще продължава, докато накрая продадат кокалите на длъжниците на екересажите за туткал. Не бойте се на банките в България им е позволено ВСИЧКО и никой не ги контролира...Лошото е , че никой не се и опитва каквато тенденция има НАВСЯКЪДЕ по белия свят. От Ню Йорк та чак до Истанбул и Москва. Само ние не щем и не щем да видим какъв проблем са тези лихварски прийоми и лихвени нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
varbanov
преди 13 години
В момента ситуацията е абсурдна. Чуждите банки вдигат разходите на българските данъкоплатци с цел да си вдигнат печалбите, които веднага изнасят към банките майки. Същевремено лошите кредити са гарантирани в тяхна полза от държавата (незнайно защо), а от друга страна простотиите, които самите банки правят пак се плаща от държавата (респ. данъкоплатците). Според мен това е идеалната бизнес ситуация - всяка банка с малко мозък в галвите на шефовете си би трябвало да оперира на българския пазар. Това което обаче не са изчислили е че тръгне ли една ( а това го очаквам в най скоро време - тъй като никой и нищо не може да бъде стригано до голо, ежедневно и навеки) всичките ще потънат и не държавата ами целия европейски съюз няма да може да спаси работата. Но това тепърва предстои да го видим. Дори да се спасят банките ще настанат доста тежки времена пред които Жанвиденовата криза ще ни се стори като истински пир. Успех на всизки които за замислили, построили и поддържат тази среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
all_trader
преди 13 години
само да добавя ,че реално единственото грешно нещо в статията е ,че банките ще сърбат попарата . няма да я сърбат те , а обикновените граждани като нас щото съсипват икономическия растеж с безумията си вместо да го подкрепят .кредитополучателите пък ще го издухат най-здраво от всички.... банката никога не губи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още