fallback

Банките сърбат това, което си надробиха

Вижте мнението на блогъра nedyalko за ръста на лошите и преструктурирани кредити и причините да се стигне до него

08:02 | 24.11.10 г. 19
Автор - снимка
Създател

Лошите и преструктурирани кредити достигнаха новия си исторически връх от близо 7 млрд. лв., или 17,55% от целия кредитен портфейл на банковата ни система, равняващ се на близо 50,50 млрд. лв…..

Неразумната кредитна политика на банките започва да дава резултат…

Той е такъв, че в най-скоро време най-вероятно ще повлияе с отрицателен знак върху добре изглеждащите им досега финансови годишни отчети.

Безконтролното и безотговорно отпускане на кредити в последните години, впоследствие прекомерното повишените лихвените проценти по кредитите, увеличението на таксите за управление, за поддържане на сметки и т.н. „изцедиха” докрай финансовите възможности на фирмите, физическите лица и съответно повлияха на цялата икономика на страната ни.

Според мен една част от спада на икономиката на България в последните 2 години се дължи точно на тази неразумна политика на банките, които подтикнати от стремежа за по-големи печалби започнаха да увеличават неконтролирано лихвите по кредитите, като по този начин иззеха значителна част от дохода на населението, който отиде при банките вместо да се влее в икономиката ни и да увеличи вътрешното търсене на стоки и услуги.

17.55 % лоши и преструктурирани кредити не е толкова страшна цифра поне засега…

Една не малка част от тези 17.55% се дължи на преструктурирани кредити, което означава, че лошите като процент от целия портфейл на банковата ни система (50,45 млрд. лв.) са вероятно около 10%, което е леко притеснително, но приемливо. Отделно, за разлика от други страни в ЕС, където за лоши кредити се обявяват тези, които не се обслужват 180 дни, в България за такива се отчитат тези, които не са обслужвани 90 дни.

За съжаление, според мен това не е краят на увеличаващите се лоши и преструктурирани кредити и ще ставаме свидетели на нови негативни рекорди в следващите няколко месеца.

Каква е причината да мисля така?

Според мен икономиката на България продължава да се свива (БВП) и това ще подсили тенденцията на увеличаващи се лоши и преструктурирани кредити.

Въпреки уверенията на г-н Дянков, че икономиката ни вече не е в рецесия, аз мисля обратното и дори смятам, че нещата още малко ще се влошат (БВП ще отчете спад и през 4-то тримесечие) преди да започнат да се оправят.

Защо смятам така?

Според мен данните, които в последно време се изнасят за икономиката на страната са леко изкривени и неверни по отношение на БВП, безработица, съкращения на разходи и т.н…

БВП се повиши, но изчислен по нова методология, а всъщност продължава да се свива според старата, безработицата в страната се увеличава, но голяма част от хората не са записани в бюрата по труда и затова официалните данни показват друго, в същото време за последната година драстично се увеличават трансферите от чужбина от физически лица, което показва, че все повече хора напускат България и отиват да работят в чужбина, вътрешното потребление драстично намалява през 2010 г., приходите на държавата спадат драстично, което води до увеличаващ се бюджетен дефицит и т.н. Хубавото, е че поне износът се увеличава, но все пак остава по-малък от вноса.

Тази тенденция ще се запази и това ще направи хората и фирмите по-бедни и редовното обслужване на кредитите им ще стане все по-трудно.

Какво може да се направи?

А може банките сами да си помогнат, като намалят лихвите по кредите и разходите за обслужването им, така хората и фирмите по-лесно ще покриват кредитните си задължения, също така ще им остават повече свободни средства, които да спомогнат за увеличаване на потреблението в страната. Отделно всяка банка ще трябва да заделя по-малко резерви, за да посрещне изискванията на БНБ, поради увеличаващите се необслужвани редовно кредити, като може да отпуска тези средства за кредити и да печели от тях.

Има една поговорка, която гласи, че ако прекалено експлоатираш дадено парче земя в кратък период от време с цел да получиш по-голяма реколта, тя ще се изтощи и в бъдеще ще се превърне в неплодородна. Това се случва с банковата ни система в момента.

Затова банките трябва да помислят и за в бъдеще и да намалят очакванията си за печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
fallback