IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Лесното” решение струва скъпо

Вижте позицията на икономиста Георги Ангелов по повод спасяването на Ирландия и настроенията сред европейските политици

14:35 | 19.11.10 г. 20
Автор - снимка
Създател
“Лесното” решение струва скъпо

Ирландският финансов министър преди две години даде пълна държавна гаранция на всички банки в страната и заяви, че "това е най-евтиното спасяване на банки в света". Оказа се, че всъщност може да се окаже най-скъпото в света.

По онова време това беше модата в ЕС (и САЩ) – спасяването на банки беше разглеждано като начин за бързо излизане от кризата. До момента са похарчени трилиони и са дадени държавни гаранции за много повече, които разбира се увеличават рисковете за стабилността на публичните финанси (в Ирландия това е най-видимо в момента, но същото е и в други страни).

Въобще, разглеждането на държавните гаранции като нещо безплатно, е широко разпространено. В България многократно поддръжниците на АЕЦ "Белене" твърдяха, че да се даде държавна гаранция за кредитите по проекта не струва нищо, но спестява разходи за лихви.

Обратната позиция е, че държавните гаранции са скъпи и дори могат да имат катастрофичен ефект.

Има едно изключение – Исландия остави банките да фалират, като гарантира средствата само на местните граждани. Който е давал пари на исландските банки, се нарежда в листата на кредиторите и се надява, че при разпродажбата на активите на банките ще се съберат достатъчно пари за да му се плати.

През пролетта на 2010 европейските лидери – в нарушение на правилата – накараха Европейската централна банка да купува държавни ценни книжа "за да стабилизира пазара". Става въпрос за гръцки, португалски, ирландски, испански книжа. По този начин пазарният натиск върху тези страни беше намален.

Сега вече е очевидно, че това не е решило проблема, а го е задълбочило.

Първо, защото е довело до изкуствено успокояване в тези страни – вместо да правят по-дълбоки реформи и бърза бюджетна консолидация под пазарен натиск, те се поуспокоиха и започнаха да отлагат.

Второ, защото ЕЦБ държи все повече и повече книжа на тези страни, което означава, че реализира загуби при спадането на цените им. А въобще няма да повлияе добре на еврото ако Европейската централна банка отчита загуби.

Трето, защото политически се нарушава независимостта на ЕЦБ – а независимостта съществува именно за да предпази монетарната политика от политически натиск за "лесни пари".

През лятото на 2010 беше проведен "стрес тест" на големите европейски банки. Двете най-големи ирландски банки участваха в стрес теста, и двете минаха успешно. Само няколко месеца по-късно проблемите на ирландските банки повлякоха надолу ирландския бюджет, който трябва да налива нови и нови пари, за да ги спаси.

Какъв е този стрес тест, през който минават успешно проблемни банки? PR мероприятие, вместо реални действия за стабилизиране на еврозоната.

За да докаже късогледството и ограничения кръгозор на европейските политици, тези дни министърът на финансите на Франция каза, че ще използват слабостта на Ирландия, за да я накарат да вдигне данъците.

Ако успеят с Ирландия, ще се пробват и с източноевропейските страни.

Тогава край на надеждите за бързо сближаване на бедните страни и постигане на просперитет. Но кой ли се интересува от малките страни – големите си гледат краткосрочния интерес.

Единствените, наистина заинтересовани от малките страни, са самите малки страни. Ако те подкрепят безкритично всяка глупост, излизаща от ЕС и не защитят собствения си интерес, ще страдат много и продължително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
ZoneP
преди 13 години
Поздрави на всички за качествения диалог и коректният тон,Струва ми се, че непрекъснато припокриваме икономически растеж и просперитет или развитие . Стиглиц ясно демонстрира как редица държави генерират икономически растеж съсипвайки си околната си среда. Не става дума за няколко дървета за които плачат еколозите а за цели живото поддържащи системи. В този ред на мисли не разбирам коментара по-долу че икономическото трябва да се обяснява само от икономическа гледна точка. Този постулат - предразсъдък отдавна изхвърча от социалните науки, та дори и във Физиката днес един отбор смята че идеята за затворена система е абстракция.Никой не спомена магическата дума 'нео-либерализъм' ако съм пропуснал някой да прощава... От времето на Тачер и Рейган се къпем в тази затвърдила се идеология след 1989 и падането на желязната завеса,А авторът пее точно тази песен по малко данъци, по-малко държавна намеса, повече само-регулация, разбирай приватизиране на печалбите социализиране на загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Ako натисната Ирландия да вдигне данъци - ще натиснат и България, понеже им е трън в очите с тези 10% данък. Ще натискат и за покаване на осигуровките (понеже и те са данък върху труда).България има само един начин - да запази ниската цена на труда и пенсиите. Да намалява разходите за държавна администрация.Ниски Разходи - Иначе ще се появят дефицити(както в пенсионния и здравен фонд) и ще дойде МВФ и ЕС и ще вдигнат данъците.Правителството изпапка фискалния резерв, готви се да взема заеми и май ни води в тази посока. Дано не сме прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
kosuma
преди 13 години
Да, мнението е добре изложено , но само в една посока. Все още всички си спомняме от къде тръгна финанансовата криза и колапса на Лемън Брадърс.След банкрута на щатската банка масовото усещане беше , че света ще свърши и никой не смееше да планува месеци напред. Какво оставаше за години.Сега да се дава акъл какво е било по-добре е лесно и тъпо .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 13 години
Ангелов и др.'икономисти' като него не са нищо друго, а платени държанти на едрия капитал и големите икономически интереси в бг. Това е война. Войната му едрите робовладелци/капиталистите/ и ровите/обикновенния електорат. За да се казва че е "демокрация" на обикновенния човек му се насажда и изпира мозъка всекидневно и методично чрез всякакви средства докато се зомбира и стане управляем в интерес на капитала. Да обясняъ всички специалисти/и Ганев и Ангелов/ защо за дасе въведе МАРОДЕРСКИЯ плосък данък ни беше давана Ирландия за пример, като тигъра на европа 2цифрен тъст и.т.н. Ако герб подържат плоския данък ще изгубят властта и лично аз няма да подкрепя "десни" ик.политики в/у гърба на бедния народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
ravnovesie
преди 13 години
Само че загубите нямаше да ги изтърпи елита. Т.е. тези които управляват банките, а щяха да ги изтърпят тези които са си вкарали парите в банките. Предимно като вложители, но и като акционери. Не знам защо се приема че акционерите на банките са виновни. може в българия акционерите да са и управляващи, но в развития свят акционерите са предимно фондове, пенсионни и договорни и в края на краищата те управляват отново пари на същите тези вложители на депозити в банки. така че ако бяха оставили на пазара всъщност невинните жертви щяха да са много повече и с много по-високи жертви от тяхна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Скъпо или евтино, спасяването на банки просто е незаконно бъркане в джоба на данъкоплатците в крайна сметка, прехвърляне тежестта от истинските виновници на гърба на обществото. Елита има този навик и открай време го отнасят другите, които нямат вина за кризата и проблемите. Това , че Елита не е способен да създаде справедлива и работеща гладко общественоикономическа структура, динамична и всъщото време устойчива, не е случайно. Елита няма да промени правилата на играта в която е печеливш докато не започне да търпи сериозни загуби, но при положение , че може да ги социализира, че правилата и обществото го позволяват, защо да го прави.Така, че тази практика не само трябва да се промени, но и да се потърси симетрия между печалби и отговорности, права и задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
ravnovesie
преди 13 години
Не е съвсем така. Защото данъците както се увеличават така и се намаляват, а като промениш правилата на играта това почти винаги е за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Проблемът с финансовата сфера и банките в частност е много дълбок. Правилата там са възникнали исторически стихийно и санкцията от гледна точка на общественият интерес и морала идва само когато има роблеми и то не винаги, защото икономическата и политическа власт са срастнали, а икономическите теории обрасли с идеология. Всичко започва със идеята за акционерния принцип и ограничената отговорност до размера на внесеният капитал. Това дава възможност за спекулации и измами, но и не е справезливо, когато акционерите на банката пачелят от чужди пари, прибират печалбите, приватизират ги, а когато има загуби изнудват обществото да ги социализира. Би трябвало най-сетне това да се промени и отговорността на акционерите и мениджмънта да се разшири до приватизираните печалби от управлението на чуждите пари, тези на вложителите. Вп противен случай рисковото поведение не банките и превръщането на самите кризи в източник на печалби са неизбежни. Изобщо правилата на играта трябва да се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
DanilOlivo
преди 13 години
Рядко се случва да се прочете статия по икономическа тема от бг-икономист, която съдържа само икономиески аргументи!! Дано има повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
...по единия () или другия () начин... (пропуснал съм думата "начин")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още