IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Тотю е магьосник (обаче за кратко)

Или как със същите налични пари могат да се плащат по-високи пенсии, при това без увеличени вноски

09:25 | 26.10.10 г. 21
Автор - снимка
Създател
Г. Ангелов: Тотю е магьосник (обаче за кратко)

Днес (б.р. вчера) разбираме следното от пресконференция на министър Тотю Младенов и шефката на НОИ Христина Митрева:

- по личните сметки на осигурените в професионалните фондове няма достатъчно средства и съответно не могат да плащат достатъчно високи пенсии

- затова държавата ще ги национализира, ще събере парите в един общ фонд и с тези пари ще плаща високи пенсии

Е, как става това, се пита в задачката? Със същото количество пари Тотю Младенов може да плаща в пъти по-високи пенсии, отколкото могат да плащат пенсионните фондове.

Забележете:

- броят на осигурените/внасящите вноски остава същият

- броят на получаващите пенсия остава същият

- управлението на парите ще се извършва по абсолютно същия начин (вкл. ще се запазят същите инвестиции)

- набраните до момента средства остават същите

Преди и след национализацията всичко е едно и също – парите са едни и същи. Но по някакъв потаен и чудноват начин след национализацията ще могат да се плащат многократно по-високи пенсии със същите пари.

Дори нещо повече, бихме очаквали след национализацията нещата да се влошават, защото прозрачността намалява драстично. НОИ е тотално непрозрачна институция, а когато непрозрачна държавна институция управлява пари, вероятността за злоупотреби е огромна.

Отделно, национализацията вреди на бизнес средата, т.е. ще има по-бавно икономическо развитие, по-малко инвестиции, по-малко работни места, по-малко бюджетни приходи (вкл. по-малко приходи от осигуровки). Т.е. при по-лоши условия след национализацията някак си ще се плащат по-високи пенсии.

Значи, стигаме до извода, че Тотю е магьосник. От малко прави много, от нищо прави нещо.

Каква тогава е неговата магия? Много просто - той ще изхарчи натрупаните в професионалните фондове пари, за да изплаща високи пенсии до края на мандата. След това парите ще свършат, ще се отвори огромен дефицит в национализирания фонд, но това вече няма значение за Тотю, защото на власт ще е друго правителство.

С две думи – магията на Тотю е да се похарчат натрупаните пари до края на мандата – "след нас и потоп". Ето още един аргумент против национализацията. Национализират ли се парите, те ще бъдат прахосани до края на мандата, вместо да се трупат за плащане на пенсии.

Вярното решение е друго – премахване на привилегиите за супер ранно пенсиониране и въвеждане на един много прост принцип: "който иска да се пенсионира по-рано, трябва да спести съответните средства, за да финансира ранното си пенсиониране" (това някои правят и в момента, а други искат да минат между капките). Т.е. не национализация на лични спестявания, а насърчаване на повече лични спестявания. Особено важно е този принцип да се прилага за полицаи, военни и др.под., които въобще не внасят никакви осигуровки (още по-малко осигуровки за ранно пенсиониране).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Той Ангелов много иска да прилапа пенсиите на военните и полицаите. Кото толкова много им завижда защо не стане полицай или военен, да се помъчи малко. Нека гони бандити на 65 години и тогава да дава съвети.Ако ме питат мен трябва да оставят Ангелов да разпределя и натрупаните в професионалните фондове средства и пенсионерите ще го изядат с парцалите. Тогава ще види че вместо да се увеличават тези средства се харчат за заплати (управление). На полицаите и военните държавата все ще намери средства да плати пенсиите след като не е внасяла във фондовете. И по добре че не е внасяла иначе и тези пари щяха да се стопят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
А относно пенсионната реформа, то с оглед на последните събития, нищо чудно да се окаже, че е била сгрешена още от самото начало. Също както се оказа и със здравната. И затова, колкото по-бързо се поправи грешката, толкова по-добре. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Няма стига, няма! Синдикатите са фактора, който не позволи вдигане на възрастта за пенсиониране, който постоянно иска увеличение на осигуровките, който участва в тристранната комисия и който в края на краищата се е (само)провъзгласил за представител на работещите. И до доказване на противното, това е така. Точка. П.П.Моето лично мнение е, че синдикатите са повече пенсионерски организации отколкото работнически, но това е друга и отделна бира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Абе стига с тия синдикати, никой не ги е избирал да се разпореждат с личните сметки.Ако мислиш че ще ни излезе по-евтино да финансираме дупката, наречена НОИ ... тея хора собствените си сметки не могат да изкарат, а сега искаме да премахнем цялата пенсионна реформа, щото на Боко му свършили парите, а идат избори.*** десните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
no-credit
преди 13 години
Да, "хватката" е, че събраните пари ще бъдат раздадени за пенсии по-бързо. Но! Първо, така или иначе, пари за пенсии трябва да бъдат раздавани и ако не се вземе от тези, то НОИ ще трябва да вземе от общите данъци (а Дянков евентуално ще трябва и държавни заеми да взема). Т.е. ще ни излезе по-скъпо. Второ, когато през 2019-та година парите от новия солидарен фонд започнат да не стигат (такива са сметките), то тогава хем вече ще е започнало и увеличаване на възрастта за пенсия, хем и (да се надяваме) кризата ще е попреминала. В крайна сметка, по-добре е за държавата като цяло, тази "национализация" да се случи. Както се вижда, дори и "засегнатите" собственици на сметки са съгласни (така казват техните представители - синдикатите). И само една шепа "управители", на които им секват комисионните вдигат врява. Е, хайде стига вече де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 13 години
Didka, ако не си разбрал/а активите винаги са равни на пасивите. Освен това миналата година НОИ имаше 1.4 млрд лева дефицит , от които планиран 550 лв, останалото - непланиран. Можеш сам/а да си направиш сметката какви "мениджъри" са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
stdmv
преди 13 години
Извинете, г-н Ангелов! Изцяло Ви уважавам и почти винаги чета това който публикувате.Обаче Тотю е един некадърник, който даже не изтърпяха и в "Подкрепа" - човек който през живота си не е свършил работа за 2 стотинки, не е сложил камък върху камък. От както е министър само руши. И очевидно напоследък излиза, че не и завършил и трети клас, тъй като явно му бяга елементарната аритметика (т.е. не може да смята)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
JasonBourne
преди 13 години
Да, ама парите ще свършат в края на мандата на Боко, и той ще се хвали, че по негово време е имало пари. Ще остави на следващите продънена държава, нищо, че той непрекъснато се оплаква от Станишев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Didkata
преди 13 години
Като гледам как сте ми нацъцкали минусчетата, явно само пенсионни мениджъри сте тука :-) Предполагаше се, че професионалните фондове до 10 години ще започнат да изплащат пенсии. Само дето те казват, че не могат. Защо??? Защото активите им са по-малки от пасивите им, т.е. изглежда или техните актюери не са добри, или портфолио мениджърите им не са добри, или и двете. Това, което държавата се опитва да направи, е да реши този проблем, като запълни дупката. Само че този път дупката не е създадена от държавата - а от некадърните мениджъри на ППФ!И аман от тези мантри, че държавата е лош стопанин. И НОИ, и ППФ де факто управляват едни чужди пари. Защо да мислим, че частните мениджъри няма да изпапат паричките по същия начин, по който ще ги би могъл да ги изпапа НОИ? Поне моето впечатление е, че портфолио мениджърите не работят на ползу роду. Та 2% такси за управление на 8%-10% доходност е мнооого голяма такса. В резюме, става въпрос за контрол - някой трябва адекватно да контролира било
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
kaputov
преди 13 години
Ще ги опапат разбира се.Христинка как си взе 31К за неизползвани отпуски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още