fallback

Защо обещахме 290 млн. лв. на земеделците?

14:22 | 09.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

С изумление прочетох, че правителството се е ангажирало отсега да даде по 10 лева на декар национални доплащания за земеделците за тази година. Лично Бойко Борисов подписал меморандум с фермерите. В повечето публикации кой знае защо липсваше цялата сума, която ще се задели за тази цел от бюджета за 2011 г. А тази сума е 290 млн. лева и хич не е за пренебрегване.

Всички, разбира се, викат "ура", премиерът Борисов обяснява, че "Земеделието е традиционен стратегически отрасъл, който и в момента се развива, генерира печалба и осигурява много работни места", а баш лобистът на фермерите министър Мирослав Найденов потрива доволно ръце, защото пак измъкна от джобовете ни едни пари, за да ги даде на селяните. Интересно защо никой не попита финансовия министър Симеон Дянков какво мисли той по въпроса.

Непонятно е защо трябваше толкова да се бърза с тоя меморандум. Още сме юни, половината година не минала, още не е актуализиран бюджетът и никой не знае как ще завършим годината. За следващата година ситуацията е още по-неясна. Много вероятно е парите отново да не стигат. Обаче без никой да натиска правителството, то изведнъж обещава едни 290 млн. сякаш са джобни пари. Току виж заради тях през декември се наложи спешно да вдигаме данъците и ДДС да стане 25%.

Бойко Борисов обяснява, че земеделието е стратегически отрасъл, който се развивал и генерирал печалби. Министър Найденов пък често плаче пред медиите, че без субсидии отрасълът загива. Никой не забелязва, че двамата всъщност си противоречат. Ако земеделието е печеливш отрасъл - защо са му на тоя печеливш отрасъл субсидии? Той би трябвало да се справя добре и без тях. Ако пък не печели - защо арендаторите се избиват да вземат кой колкото се може повече земя? Би трябвало да бягат от този губещ бизнес.

Отговорът е лесен - бият се защото има субсидии и докато ги има, от земята ще печелят и добрите фермери, и некадърниците, които ще вземат една шапка пари само защото са се хванали да я човъркат. Конкуренцията отива по дяволите и отрасълът става все по-неефективен. Който не вярва - да погледне данните на националната статистика за Брутната добавена стойност в отрасъл селско и горско стопанство. Едно сравнение на годините преди 1 януари 2007 г. и след тази дата казва всичко. Защото БДС в тоя сектор за трите години 2004-2006 е средно 3.4 млрд. лева /без субсидии/, а за трите години 2007-2009 - средно 2.7 млрд. лева /със субсидии/. Виж тук.

Питам се и защо не казва нищо финансовият министър, на когото подливат вода при всеки опит да съкрати някакви разходи. Стига мълча Дянков, кажи, че не си съгласен, хвърли оставка ако трябва. Иначе пак ти ще си виновен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 10.09.22 г.
fallback