fallback

Вълнов анализ на SOFIX?

09:53 | 08.06.10 г. 12
Автор - снимка
Създател

Защо не? Ниска ликвидност.

Според вълновата теория на Елиът движещата сила на пазарите е общественото настроение. То се „отразява” най-точно в графиките на индексите на капиталовите пазари, тъй като те „попиват” очакванията на населението и бизнеса в дадена държава, регион. От всички популярни индекси DJIA и S&P500 в най-голяма степен отразяват тренда и периодите на преобръщане на преобладаващите в света нагласи и очаквания. Поради това тези индекси са най-често използвани от вълновите анализатори.

Индексът SOFIX отразява настроенията на ограничен кръг пазарни участници, които са недостатъчни, за да послужат като „представителна извадка” на обществените настроения в страната. Твърде малък дял от спестяванията на населението и бизнеса са на борсата и съответно ликвидността е ниска. Поради тази причина смятам, че надеждността на вълновия анализ върху SOFIX не е висока. Но ако допуснем положителна корелация между S&P500 и SOFIX, бихме получили ориентир за бъдещата му посока.

Моят подход е такъв: първо определям посоката на S&P500 от порядък “Intermediate”(от няколко седмици до няколко месеца). Към настоящия момент вероятността тази посока вече да е надолу според мен е много голяма, т.е. възходящото движение от 06.03.2009 да е приключило на 26.04.2010 (вълна 2 или по-вероятно B от по-висок порядък)(графика 1).

Към момента разглеждам 3 вероятни сценария за развитието на низходящия тренд (вълна 3 или С), като и трите не допускат пробив над съпротивата 1216. Най-вероятният от тях е в петък (04.06) да е започнала 3/3 от 3 или С вълна. Този сценарий предполага сериозни разпродажби в близките дни и седмици. Според това броене независимо кой сценарий избере пазарът, в посока надолу пробив под 665 (дъното от март.2009г.) е въпрос на няколко месеца.

Графика 1. S&P500 daily.

Когато вълновата картина на S&P500 показва много вероятна смяна на тренда, се опитвам да определя момента на обръщане на SOFIX чрез конвенционалния технически анализ. Според Дау теорията трендът се обръща след пробив на тренд линия, по-нисък връх, последван от по-ниско дъно. Тези три условия бяха налице към края на октомври 2009 г. В първите дни на декември се образува пресичане на ЕМА5, SМА 21 и SМА89 в една точка. А първите предупредителни знаци даде индикаторът RSI с непотвърждаването на върховете от 14.08. и 17.09.2009. (графика 2)

Вълновият анализ (и допускането за корелация) показва, че сериозно и трайно покачване на SOFIX бихме могли да очакваме едва след края на вълна С на американския индекс. По-краткотрайни покачвания евентуално биха се случили при корекциите (2-ра и 4-та) в рамките на тази вълна. Тези корекции обаче могат да се окажат върде плитки. Ако имаше къси продажби на индекса, бих търсил вход с тях, а възходящите движения на този етап бих ги пропускал. Но ако съществуваха късите продажби, едва ли графиката на SOFIX би изглеждала по този начин - като кардиограма на мечка в зимен сън...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 09.09.22 г.
fallback