fallback

Защо Dow Jones и DAX са на рекордни нива, а SOFIX - не?

Има повече причини да няма връзка между водещия роден индекс и основните индекси на чуждите пазари

11:50 | 11.03.13 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Индексите Dow Jones Industrial Average (САЩ) и DAX (Германия) отчетоха абсолютни рекорди. Има ли обаче това отношение към българския капиталов пазар и основния му индекс SOFIX? Оказва, се че има много причини да няма връзка между SOFIX и основните индекси, както и някои причини, такава да съществува.

Причини да няма връзка между SOFIX и индексите DAX и Dow

На първо място, в индексите DAX и Dow влизат международни компании, които печелят от развиващите се пазари като Китай, Индия, Индонезия и други, където ръстът на БВП е над 5-8% годишно. Известно е например, че частите за продуктите на Apple се произвеждат в Азия.

На второ място, печалбите на компаниите в САЩ са резултат от бюджетните свръхдефицити, както и от вливанията на ликвидност. В България напротив има намаляване на бюджетните дефицити.

На трето място, ръстът на Dow и DAX може да е резултат от голям мечи капан (short squeeze), както при Nasdaq през 1999-2000 г. (завършил със спад от близо 80%). Продължаващият ръст на акциите кара продалите на късо (с цел печалба при спад на пазара) да купуват, за да ограничат загубите си. Така тези, които са искали да спечелят от спада, на практика качват пазара.

На четвърто място, да погледнем Китай или Индия. Там икономиките растат бързо, като не са отчитали спад на БВП през никоя от годините на „кризата“, нараствайки с между 5 и 8% на година.

Интересното е обаче, че индексите там се представят твърде зле и са далеч от рекордните си стойности, нещо като родния SOFIX. Трябва да се има предвид, че у нас БВП все още е под предкризисните нива след спада с 5,5% през 2009 г. и анемичните ръстове след това.

От графиката на китайския Shanghai Stock Exchange Composite Index се вижда, че достигнатите около 6 000 пункта през 2007 г. са много над текущите 2 300 пункта. Нещо повече, китайският индекс пада в последните години, когато Dow и DAX отчитат ръст. Графика на Shanghai Stock Exchange Composite Index

Малко по-розово е положението в Индия, където основният индекс BSE SENSEX е близо до нивата си от 2007 г., но в последните 2 години не расте, като стои под нивата си от края на 2010 г. Графика на BSE SENSEX

Доста добре се представя индонезийският Jakarta Stock Exchange Composite, който е надхвърлил предкризисните си нива (около 2 800 пункта от 2007 г.) и вече е почти 5 000 пункта, въпреки че през 2009 г. е бил само 1 200 пункта.

Още веднъж ще уточним, че Китай, Индия и Индонезия са бързоразвиващи се страни със силен ръст на БВП от 2007 г. насам (достигащ сумарно до 50%) и са далеч от българската действителност със сумарен спад на БВП в последните години.

Един от успешните примери в Европа е Полша, която отчита ръст на БВП, докато континентът е в рецесия. Местният индекс WIG20 бе на нива около 2 900 пункта през април 2011 г., а сега е на 2 500 пункта, тоест понижил се е в последните 2 години.

В България ситуацията е същата като в Полша. В началото на 2011 г. SOFIX е около 450 пункта, а сега - около 390.

Причини да има връзка между DAX, Dow и SOFIX

Те са почти изцяло психологически. Медиите пишат, че DAX и Dow са отчели рекордни стойности за всички времена и българските спекуланти си казват „SOFIX почти не е мръднал от дъното и е на 80% под върха си, няма как да остане така“ и купуват или просто не продават.

Много инвеститори работят и на двата пазара (български и чужди) и ентусиазмът им от чуждите пазари се предава и върху действията им у нас. В обобщение може да се каже, че има много повече причини да няма връзка между водещия роден индекс и основните индекси на чуждите пазари.

Материалът е лично мнение и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 16.08.22 г.
fallback