IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

Оборотите ще намалеят поради бягство извън регулиран пазар, много емитенти ще се делистнат, ще намалее и прозрачността на борсата

09:30 | 15.10.12 г. 44
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

Равносметката

Случаи като този с Пиринско пиво АД изкривяват идеята за липса на данък върху капиталовите печалби на регулиран пазар. Капиталовият пазар развива икономиката и е много важен, затова и му бяха дадени данъчните преференции. Оптималният вариант е преференциите да се запазят, но да не се позволяват схеми като при Пиринско пиво АД и други подобни.

Едно е сигурно. Капиталовият ни пазар вече няма да бъде същият, както през последните 11 години (от 1 януари 2002 г.), когато капиталовите печалби не се облагаха. Определено той ще бъде по-малък, като от него ще изчезнат схемите, чрез които той се ползваше като данъчен рай.

Досега също така беше изгодно да не се гласуват дивиденти, а компаниите да се капитализират с надеждата пазарната цена да отчете по-големия собствен капитал. Това се случваше до 2007 г., но след кризата пазарът предпочиташе дивидентните компании, въпреки 5%-ия данък върху дивидентите. Дивидентът вече ще се цени повече и по чисто данъчни причини, след като капиталовата печалба ще се облага с двойно по-висок данък. Освен това на юридическите лица не се удържа данък дивидент при източника, което прави разпределенято на дивидент още по желано.

Акционерите юридически лица не се облагат с данък дивидент (5%), тъй като това би било многократно данъчно облагане. Представете си верига от 20 фирми, йерархично подредени на база собственост, които плащат дивидент и от всеки се удържат по 5%. Данък ще бъде удържан, чак когато някоя от тези фирми плати дивидент на физическо лице. Това е още една причина спекулантите да създават фирми и да търгуват през тях.

Какъв ще бъде ефектът според вас от въвеждането на данък върху капиталовата печалба на БФБ? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Материалът е аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 13
kaputov
преди 11 години
Повечето простотии ги приемат м/у 1во и 2ро четене.Сега Дянков като разбере,че дивидента се облага само с 5%....Няма съмнение,че БФБ ще се съсипе.Кой сега ще иска да купи такава борса и на каква цена?Купувачът ще предпочете да я купи след като ГЕРБ загубят изборите,което е неминуемо при такава политика.Ако може да направите справка в кои околни държави има такъв данък.В САЩ има,но там какви сда оборотите и колко са участниците?Надеждата е,че много от депутатите и членовете на правителството са активни инвеститори,а и Президента уж е технократ.Ако видим скоро търгово при БТХ,значи данък ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 14
mpy_yordanov
преди 11 години
Няма две мнения. Този данък ще съсипе капиталовия пазар, такъв какъвто е, включително дефектите му и добрите му страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още