IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

Оборотите ще намалеят поради бягство извън регулиран пазар, много емитенти ще се делистнат, ще намалее и прозрачността на борсата

09:30 | 15.10.12 г. 44
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

Равносметката

Случаи като този с Пиринско пиво АД изкривяват идеята за липса на данък върху капиталовите печалби на регулиран пазар. Капиталовият пазар развива икономиката и е много важен, затова и му бяха дадени данъчните преференции. Оптималният вариант е преференциите да се запазят, но да не се позволяват схеми като при Пиринско пиво АД и други подобни.

Едно е сигурно. Капиталовият ни пазар вече няма да бъде същият, както през последните 11 години (от 1 януари 2002 г.), когато капиталовите печалби не се облагаха. Определено той ще бъде по-малък, като от него ще изчезнат схемите, чрез които той се ползваше като данъчен рай.

Досега също така беше изгодно да не се гласуват дивиденти, а компаниите да се капитализират с надеждата пазарната цена да отчете по-големия собствен капитал. Това се случваше до 2007 г., но след кризата пазарът предпочиташе дивидентните компании, въпреки 5%-ия данък върху дивидентите. Дивидентът вече ще се цени повече и по чисто данъчни причини, след като капиталовата печалба ще се облага с двойно по-висок данък. Освен това на юридическите лица не се удържа данък дивидент при източника, което прави разпределенято на дивидент още по желано.

Акционерите юридически лица не се облагат с данък дивидент (5%), тъй като това би било многократно данъчно облагане. Представете си верига от 20 фирми, йерархично подредени на база собственост, които плащат дивидент и от всеки се удържат по 5%. Данък ще бъде удържан, чак когато някоя от тези фирми плати дивидент на физическо лице. Това е още една причина спекулантите да създават фирми и да търгуват през тях.

Какъв ще бъде ефектът според вас от въвеждането на данък върху капиталовата печалба на БФБ? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Материалът е аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 6
cokrat1
преди 11 години
Верно ли бе умнико....А аз съм гласувал за Обама да знаИШ..А ОВЧАРЧЕТО КАЛИТКО....НЕКА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА КАСАНДРА....Абсолютно неграмотна прогноза!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
Овчарчето Калитко
преди 11 години
Няма изедник, който да се е задържал на власт!Костов вдигна осигуровките на ЕТ и самоосигуряващи се и им бихме дузпата на изборите. Тези облагат лихвите и ако обложат и печалбите от борсата, ще си заминат следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Никаква злоба не влагам. Давам още решения на правителството, които ще внесат социална справедливост и ще зарадват избирателите. Ще имат добър икономически ефект и самото правителство ще служи за пример и ще има моралната сила да поставя повишените си изисквания към гражданите. Колкото до публичните изяви на премиера колкото и да не ми е приятно понеже съм гласувал за ГЕРБ си излъчват феодализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
cokrat1
преди 11 години
Бележката ми е по коментар 18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
cokrat1
преди 11 години
По полека с хиперболизацията "браточка"... абсолютен популизъм изпълнен и със злоба!!!Всичките аргументи на БСП-арите/или представящи се за независими/ са измислени и хиперболизирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Сигналите които излъчва правителството са негативни и това ще доведе до дестабилизация. Премиерът се държи като феодал, което е силно дразнещо и отблъскващо. Икономиите трябва да започнат от правителството. Разпродава се мутренския автопарк и се заменя с икономичен такъв. Спират се и пътуванията за рязане на лентички / всички знаем, благодарение на кой изгрява слънцето и птичките пеят /. Правителственият самолет се продава на някоя авиокомпания или футболен клуб и се лети с граждански полети и т.н. Потенциалът за икономии е е огромен и дори данъкът от 10%, може да стане 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
g5kov
преди 11 години
Колкото подкрепям данъка върху лихвите, толкова съм против този. В стила на правителството е обаче, накрая все пак да гласува само единия данък, което и предполагам ще се случи. Политически трикове са това, които следва да ни ги спестяват, когато става дума за икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
kat123
преди 11 години
Комисията за финансов надзор ще излезе с някакво становище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
dakl
преди 11 години
Интересно защо твърде много хора се заблуждаваха в очакванията си от Б.Б. и неговото правителство.А то се стовари върху страната като тежък природен катаклизъм, последствията от който ще тегнат върху всичики нас с години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 13
pernik
преди 11 години
Предложението го пподкрепям, добре е всички доходи да се облагат по плоския начин с 10%, няма защо едните да се облагат, а другите не. Доходът си е доход, независмо от какъв източник и данък за него следва да се дължи. Колкото до заобикалянето през OTC, ами може да се направи схема и там да се облага, както трябва да е. Да се сложи регистрация на сделките или по някакъв начин прехвърлянията да се вписват в ТР, и ето начин ще има.Аз друго не разбирам, защо се допусна досега да не се облагат и тези доходи, т.е. да има преференции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още