fallback

Кои са публичните компании без мажоритарен акционер в България*

Наличието на мажоритар се сочи като важен проблем на родния капиталов пазар, но има и компании с разпръсната собственост

08:57 | 27.04.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Наличието на мажоритарен акционер се сочи от анализатори като важен проблем на родния капиталов пазар, но има и компании без акционер с дял над 50%.

Понякога и акционер с дял от 26% може да упражнява контрол. Такъв е например случая с Доверие обединен холдинг АД, където Софарма АД притежава 14,85% пряко, но с други акционери контролира 37%. Останалите акционери са с малък дял, не посещават общото събрание на акционерите и на практика Софарма има контрол.

Може би коректният въпрос е кои са компаниите, в които две или повече несвързани лица упражняват съвместен контрол, включително контролират се взаимно.

Без да претендира за изчерпателност, Investor.bg ви представя списък на дружествата на БФБ-София, при които две или повече лица контролират компанията.

Агро финанс АДСИЦ е един от добрите примери, тъй като пенсионни фондове и застрахователи на ПОК Доверие и Алианц контролират 51%. Също така с дял от над 5% са КТБ - със 7,84% и Никкомерс 01 ЕООД - с 30,35%. При Адванс Терафонд АДСИЦ, основният акционер контролира едва 20,9% от капитала.

Подобен е случаят и на Булленд инвестмънт АДСИЦ. Чрез свързани лица Еврохолд България АД контролира 19,59% от дружеството, пенсионните фондове на ПОК Алианц България са с общ дял от 18,31%, пенсионните фондове на ПОД Бъдеще са с 10,88%, а тези на ПОК Съгласие - със 7,93%. Общо четирите групи акционери притежават 56,71%. Сред новите собственици на ПОД Бъдеще са фирми, имали отношения с Еврохолд България, така че може би двете лица ще имат обща политика, контролирайки около 30% от дружеството.

Силно разпръсната е и акционерната структура на София комерс Заложни къщи АД, като най-големият акционер Тодор Вачев, контролира 23,01% чрез свръзани лица (с Ирена Вачева).

Няма мажоритарен акционер и в друг АДСИЦ - Фонд имоти АДСИЦ. Наскоро там имаше нещо като бунт на миноритарни акционери срещу учредителите и ръководителите на фонда, които също са миноритарни акционери.

При Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ също няма ясно изявен собственик. На събрание на акционерите от 2010 г. са присъствали 30,52% от акционерите, като от тях 12,32% са били на пенсионни фондове. При Актив Пропъртис АДСИЦ основни акционери са ПТ Холдинг АД с дял от 28,85%, Сиенит ООД с 5,89% и ИД Адванс Инвест АД с 5,71%.

Инвестор.БГ АД и М+С Хидравлик АД са интересни примери. Там има клаузи в устава, които дават силни права на различни акционери. Подобни клаузи, разбира се, има и при други компании, но тук те са комбинирани с раздробена акционерна структура.

При Инвестор.БГ АД уставът дава право на акционерите с над 15% от акциите да блокират редица решения. Акционери с над 15% са TECHNOLOGY IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE с 21,35% (проект на Cisco и унгарската 3ts). Също така с дял от 17,44% е Любомир Леков (включително непряко). С по 13% са Николай Мартинов (чрез Юником Консулт ЕООД) и Филип Пашов (чрез Катзко България АД, в което е управител). Тъй като кворумът на събранията на акционерите не е 100% от издадените акции, дял от 13% на практика е над 15% от кворума на събранията.

Подобна е и ситуацията в М+С Хидравлик. Дружеството е истинска корпорация, като дори трите големи акционери (Стара планина холд, Индустриален капитал холдинг и РМД-то) не могат да взимат важните решения заедно, а трябват още 2% от капитала. Важните решения се вземат със съгласието на 78% от целия капитал и досега никой не се е възползвал от правото си на вето.

Става дума за решения по промяна в устава, в капитала, в управлението, емитирането на облигации, както и за преобразуването и прекратяването на дружеството", заяви в интервю Васил Велев, изпълнителен директор на Стара планина холд АД. Основен акционер в М+С Хидравлик АД с 30,9% от гласовете е Стара планина холд АД, а с 22,37% дял е Индустриален капитал холдинг АД.

При ЕМКА АД основни акционери са КЕМП АД с 37,71%, Индустриален капитал холдинг АД с 33,42%, ЗУПФ Алианц България с 6,22% и Бисер Иванов с 6,18%.

Софарма АД също е сред компаниите без мажоритарен акционер. Към 31 декември 2011 г. с дял от 24,56% е Донев инвестмънтс холдинг АД, с 20,42% е Телекомплект АД, а с 16,24% - Финансова консултантска компания ЕООД. Телсо АД е с дял от 4,996%, фондовете на Gramercy са били с около 12%, но те вече продадоха акциите си, като основни купувачи станаха пенсионни фондове, като например УПФ Доверие обяви достигането на дял от 6,7%.

В обобщение можем да кажем, че и на БФБ-София има компании без мажоритарен акционер. Понякога обаче може акционери с дял от под 50% да действат заедно, тоест на практика като мажоритари. Но пък в други случаи самият мажоритарен акционер е контролиран от 2-3 или повече лица, което носи някаква форма на корпоративен контрол. Например Албена холдинг АД притежава 53,94% от Албена АД, но в самата Албена холдинг АД има няколко ключови акционера.

Материалът няма за цел да изброи всички дружества без мажоритарен акционер, а да акцентира върху някои примери на разпределен контрол в публичните дружества. *Абзацът за Адванс Терафонд АДСИЦ е добавен на 21 май 2012 г.  

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Актив Пропъртис АДСИЦ(AKTV)

ЕМКА АД(EMKA)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Инвестор.БГ АД(IBG)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
fallback