fallback

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74

Земята е един от малкото класове аквити, които поскъпнаха в последната година. Цената й се е повишила с 10% над цената отпреди кризата, споделят експерти.

Защо тогава Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продаде практически всичката си земеделска земя? Защо Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Булленд инвестмънт АДСИЦ и Енемона АД продават или продадоха земеделската си земя?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година.

Например за 2011/2012 г. Адванс Терафонд АДСИЦ отдава земите си при наем/аренда от 27,46 лв./дка, докато от началото на 2011 г. е продал над 50 000 дка при цена от 592 лв./дка. Вече са отдадени 77,8% от земите на АДСИЦ-а, а за миналата година са били отдадени 83,2%.

Сметките ясно показват, че средната аренда на притежаваните земи е не 27,46 лв./дка, а с около 20% по-малко, тъй като не всичката земя се отдава. Така достигаме до 22 лв. средно на декар. Тази сума, сравнена с цена на земята от 592 лв. на декар, дава годишна брутна доходност от 3,7%. За сравнение лихвата по депозитите е 5-6% годишно в момента.

Но това е брутната доходност. Разходите за събиране на наемите/рентите под формата на персонал, пътувания, телефонни обаждания, разход за офис, разходи за адвокати и т.н. водят до намаление на доходността. За сравнение Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ реализира над 11,2% брутна доходност от бизнес сградата си Камбаните бизнес център в София и в момента договаря продажбата му, като купувачът ще получава около 7% брутна доходност.

За това не е учудващо, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ само през тази година е продал над 20 000 дка земеделска земя и са му останали едва около 500 дка. Явно този фонд вижда по-големи перспективи другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
fallback