fallback

Елана Трейдинг и Saxo Bank: 2011 г. се очертава като година на спекулантите

До края на годината може да се спечели от краткосрочни инвестиции в български и американски акции, се казва в съвместен анализ на инвестиционните компании

07:42 | 29.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Анализаторите на Елана Трейдинг потвърждават прогнозата от началото на годината за умерен икономически растеж в България, чийто двигател остава експортно-ориентираният бизнес. Макар да беше регистрирано намаление на инфлацията в средата на годината, то е временно и цените ще продължат да растат. Тъй като покачването на доходите изостава от ръста на цените, потреблението няма особено да се промени и макар кризата за българската икономика да е на изхода, населението ще започне да усеща края й чак през 2012 г.

Доброто представяне на БФБ начело на региона на Югоизточна Европа от началото на годината вдигна акциите на много от ликвидните компании. Както анализаторите на Елана Трейдинг посочиха в началото на годината, дружествата с малка пазарна капитализация направиха по-добро представяне от средното за пазара през първото полугодие – ръст демонстрираха акциите на Стара планина Холд, Фазерлес, Биовет.

Цветослав Цачев, ръководител на отдел „Анализи“ на Елана Трейдинг посочва: „Летните месеци обикновено са положителен период за българските акции, като винаги има увеличение на индексите. Изключение прави 2008 г., когато SOFIX успя да регистрира само 5% покачване през август. През 2010 г. пазарът се покачи с 12% през август, а година по-рано бе отчетен много силен ръст от почти 50%. Ако сега SOFIX нарасне с повече от 10-15%, това ще доведе до привличане на капитали от чужбина и повишение на оборотите.“ Анализаторите на Елана Трейдинг потвърждават прогнозата си за БФБ да завърши годината с 25% ръст. Като се има предвид, че индексите ще покажат динамика от бързо покачване и след това кратки корекции, най-подходящият ход за инвеститорите е преструктуриране на портфейлите с отделяне на средства за краткосрочни инвестиции. Така биха могли да се възползват от краткосрочния растеж на българската борса. Период на успокояване на растежа на цените с едновременно наличие на по-големи обороти ще бъде сигнал за приключване на краткосрочния растеж на БФБ и ще предостави възможност за извличане на печалби и освобождаване на свободни средства.

Приватизацията на остатъчните държавни дялове на енергийни дружества през борсата няма да може директно да постигне положителен ефект за капиталовия пазар, ако не бъде направена по подходящия атрактивен начин за привличане на инвеститори.

Цветослав Цачев уточнява: „На първо място, първото предлагане следва да бъде предложено на ниска привлекателна цена и то на широк кръг инвеститори, а не само на двама-трима институционални. Предизвиканият интерес от първата продажба ще изиграе промоционална роля за следващите предлагания, което би могло да акумулира ефект на тласък на капиталовия пазар.“

След продажбата на Булгартабак се създава възможност за вливане на свеж ресурс в БФБ при положение, че новият собственик реши да изкупи акциите на останалите акционери и да свали компанията от борсата. Анализаторите на Елана Трейдинг и Saxo Bank очакват неспокойни финансови пазари и през второто полугодие на 2011 г., което оформя годината като подходяща за спекуланти или печалби от краткосрочни инвестиции.

За инвеститорите се създават възможности за печалба при отделяне на средства за търговия в краткосрочен период, възползвайки се от събитията, се казва в поредния им анализ на глобалната икономика и финансовите пазари.

Глобалната икономика забавя възстановяването си поради тежестта на дълговете и нерешителността на политиците от двете страни на Атлантика. Тази несигурност ще бележи поведението на инвеститорите на финансовите пазари, но няма да доведе до черни сценарии за нова криза, подчертават българските анализатори и консултантите по търговия от европейската инвестиционна банка. Щатският долар ще отчете засилване, но с много по-бавен темп, смятат експертите. Златото ще продължи стабилно да поскъпва и няма да се балонизира през 2011 г. поради възникналата за него „златна ситуация“ на неяснота.

Бавното възстановяване ще задържа темпа на ръст на цената на петрола, който в дългосрочен план няма да поевтинее, но само извънредни събития като революциите в Северна Африка и събитията в Близкия изток биха го изстреляли нагоре. 

Американските акции ще бъдат потиснати в един диапазон за търговия от 1300-1400 пункта на S&P 500, което обаче дава възможност на инвеститорите да търгуват с краткосрочен хоризонт. Очаква се традиционно коледно поскъпване, което също е предпоставка за печалби при покупки в подходящия момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
fallback