fallback

Може ли БНБ да нареди на Gramercy да продаде акциите си в БАКБ?

Акционерът с почти 30% в банката може да бъде принуден от Централната банка да продаде дела си, ако се установи, че нарушава интересите на вложителите, пречейки на увеличението на капитала

12:47 | 23.06.11 г. 20

На 1 юни 2011 г. по време на общото събрание на БАКБ АД, акционер с 30% от капитала, а именно Gramercy emerging markets fund е гласувал против промяна в устава на банката, която да позволи на Управителния й съвет да издава акции до 100 млн. лв. и облигации до 100 млн. евро.

Тъй като за промяна в устава е необходимо мнозинство от 2/3 от представения капитал, Gramercy е успял да блокира предложението с неговите 30%, тъй като не всички акционери са присъствали.

За 5 юли 2011 г. е насрочено общо събрание на акционерите на БАКБ, като предложението на Управителния съвет е за двойно увеличение на основния капитал при емисионна цена от 4 лв./акция, като общо привлеченият ресурс ще бъде 50,5 млн. лв.

Gramercy обаче е добавил точка към дневния ред, с която се предлага увеличението да се извърши при емисионна цена от 7,50 лв. на акция. По този начин ще бъдат издадени по-малко акции, като основният капитал ще нарасне с 53%, а не двойно.

При всяко увеличение на капитала Gramercy emerging markets fund има право на пропорционален дял при записването на новите акции. Следователно, ако иска да участва в увеличението, и при двата случая ще плати по 30% от 50 млн. лв. или по 15 млн. лв.

Ако обаче Gramercy не иска да участва в увеличението, за него е по-добре емисионната цена да е по-висока, защото така ще бъдат издадени по-малко акции и делът му ще се намали в по-малка степен (т.нар. размиване).

Спорът между управителния съвет на БАКБ и Gramercy обаче не може да продължава вечно, защото БНБ може да се намеси по силата на чл. 103, ал. 2, т. 15 от Закона за кредитните институции, който гласи, че БНБ може да "лиши временно от право на глас акционер и/или му нареди писмено да прехвърли притежаваните от него акции в срок 30 дни".

Централната банка може да приложи мерките и санкциите по ал. 2 на този член, когато установи, че акционери в банката са извършили следните нарушения: - неизпълнение на поети от банката писмени ангажименти към БНБ; - застрашаване интересите на вложителите; - застрашаване стабилността на платежната система.

Ако Gramercy е готов да запише цялото увеличение на капитала на БАКБ при предлаганата от него емисионна цена от 7,50 лв. и влагане на общо 50 млн. лв. в банката, то ситуацията е една.

Ако обаче иска само да пречи на увеличение на капитала при емисионна цена от 4 лв./акция, възползвайки се от устава за вземане на решения с 2/3 от представените гласове, може би БНБ ще се намеси и ще го принуди да си намери купувач в срок от 30 дни.

Наскоро СИЕСАЙЕФ АД - гр. София придоби 49,99% от БАКБ срещу 100 хил. евро, като продавачът Allied Irish Bank му прехвърли вземанията си от БАКБ в размер на 25 млн. евро.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
fallback