fallback

Никакви сделки с 30 от емисиите на БФБ-София, борсата ще отсее семето от плявата

Около 230 дружества ще бъдат логически отделени, заявиха от БФБ-София

08:10 | 21.03.11 г. 5

Васил Големански Снимка: Investor.bg

Никакви сделки не са сключвани с 30 от емисиите акции, регистрирани на БФБ-София, показва справка на Investor.bg.

В последните 12 месеца само 102 дружества имат по над 100 сделки на БФБ-София. С над 1000 сделки са само 31 емисии.

Само 150 от търгуваните на БФБ дружества са с над 34 сделки, при останалите над 230 дружества, листнати за търговия, има по-малко или дори никакви сделки.

Сред дружествата без сделки са компании като Бялата лагуна АД, Улпина АДСИЦ, Болкан Пропърти Инструментс АДСИЦ, Рилски лен АД и дори бивш приватизационен фонд, какъвто е Родна земя Холдинг АД

„Предстои отделянето на слаболиквидните компании на отделен пазар, опериран отново от БФБ-София, като това ще е едно маркетингово решение, което планираме да направим”, каза на пресконференция през седмицата изпълнителния директор на БФБ-София Васил Големански.

„И в момента слаболиквидните компании са отделени на Неофициален сегмент Б, като идеята е не да бъдат делистнати, а тези компании да бъдат логически отделени от ликвидните компании, но да продължат да си се търгуват”, уточни изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

„Информацията за неликвидните дружества да бъде разпространявана отделно, а също да бъде обособен отделен сайт. Така ще се изпълнят и двете цели, тези дружества да си останат публични и търгувани на регулиран пазар, но да не се смесват с ликвидните, за нашите условия, емисии”, сподели Такев.

По думите му предстои да бъдат измислени и по-добри наименования на сегментите, вместо сегашните „Неофициален“ или „Официален“ пазар.

Преди повече от година предишното ръководство на БФБ-София искаше да се раздели с неликвидните дружества, като на практика щеше да ги лиши от търговия на регулиран пазар и въобще на организиран пазар.

Срещу желанието на бившето ръководство на БФБ-София тогава застанаха финансовия министър Симеон Дянков, Комисията за финансов надзор и някои от асоциациите на капиталовия пазар. Кои дружества се спасиха от делистване тогава, може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
fallback