fallback

Да се оплачеш на арменския поп

Феноменът „директор за връзки с инвеститорите“ и какво представлява той според блогъра cymru

08:55 | 07.01.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Малко са тези инвеститори, които не са се сблъсквали с феномена директор за връзки с инвеститорите (ДВИ). Не случайно използвам думата феномен, тъй като очевидно за много от публичните дружества в България тази длъжност е обвита в мистика, тайнственост и мъгла.

Няма да се спирам подробно и само ще изброя всичките куриози, на които съм ставал свидетел, а вероятно и много от търгуващите на БФБ.

То не бяха дружества, в които не е ясно има ли въобще ДВИ, редовни общи събрания, в които няма приемане на доклад на ДВИ от акционерите, дружества, публикували единствено пощенски адрес за връзка (сякаш някой ще седне да пише писмо в 21 век), отговори от типа на „Вие не сте акционер”, „Сега всички имат много работа и няма кой да Ви отговори”, „Бях в болнични цялата минала седмица”.

Никак не са редки и случаите на липса на какъвто и да е отговор на поставени въпроси или поне на мотивиран отказ (пледирайки вътрешна информация) и то след напомняне с втори мейл и последващо по телефон.

ДВИ е отговорното лице за „навременното изпращане на всички необходими отчети и уведомления на дружеството до комисията, регулирания пазар, на който се търгуват ценните книжа на дружеството, и Централния депозитар”. Какво да кажем тогава за своеобразното селектиране и публикуване преобладаващо на добри новини и „пропускането” на лошите, но все пак важни за вземането на инвестиционно решение.

Добре, че все пак има търговски регистър, в който да може да се прочетат какви ли не неща, пропуснати за публикуване по надлежния за инвеститорите ред – запори и възбрани от страна на банки публични дружества на компании със значителни активи, продажби на дъщерни и свързани предприятия на холдинги, та дори и непубликувани протоколи от общи събрания на акционери и облигационери.

Очевидна е необходимостта КФН най-после да отвори очите си и за този проблем и да наложи спазването на чл.116 г от ЗППЦК. Така вместо да се чудят как да закърпят бюджета си, отговорните служители да организират контролирането на спазването на въпросния член.

Законът предвижда глоба в размер от 2000 до 5000 лв. за нарушаването му. Достатъчно е като за начало да се провери има ли надлежно назначен ДВИ и в какво състояние са регистрите, които ДВИ са задължени да водят по силата на чл.116 г, ал.3. т.5. В тези регистри следва да се вписват и запитванията на инвеститорите.

Препоръчвам на всички инвеститори, поискали информация от публично дружество, да изискват номер, с който тяхното запитване е регистрирано, за да имат възможност, при липса на отговор или неудовлетворителен такъв, да отправят жалба до КФН.

Как виждам отговорността на различните заинтересовани страни за разрешаване на тези проблеми.

Отговорност на КФН

КФН следва да организира и приложи ефективен контрол по отношение спазването на чл.116г от ЗППЦК от страна на ДВИ и публичните дружества.

Да прокара законодателни промени в посока на:

- регулиране на каналите за комуникация между инвеститори и ДВИ. Като минимум изискване за посочване на стационарен и мобилен телефон и задължително адрес на електронна поща.

- задължаване на публичните дружества да определят заместващ служител, в случай на продължително отсъствие на ДВИ.

- указване на максимален срок, в който ДВИ следва да отговори на отправените въпроси (примерно 1 до 3 дни).

Отговорност на ДВИ и организации на ДВИ

Колко от нас са наясно, че в България има поне 2 организации на ДВИ? Не зная дали и двете все още действат активно, но съдейки по интернет страниците, това важи поне за едната.

Само че в заложената годишна програма за 2010, сред многото планирани и вероятно провели се срещи с представители на държавни институции, финансови експерти, международни кръгли маси за обмяна на опит, аз лично не намерих планирана среща с най-заинтересуваните клиенти на услугите, които се предоставят от ДВИ – т.е инвеститорите или поне намек за действия за популяризиране на организацията на ДВИ сред инвеститорите.

Етичните кодекси са хубаво нещо ако не си оставаха в сферата на добрите пожелания. Реалните действия трябва да са в посока откриване на ДВИ към инвеститорите. Може би не е случайно, че на последната годишна IR конференция - 2010 най-адекватна ми се стори презентацията на руската представителка – отворена към бъдещето с нови парадигми за комуникация и разпространение на информацията.

Може би самите ДВИ ще ме апострофират, че нямат физическа възможност да отговарят на всички. Добре, но увеличението на запитванията за информация от страна на инвеститорите най-често е свързано с липсата на официално публикувана пълна и подробна такава.

Запитванията на инвеститорите следва да служат като индикатор за работата на самото ДВИ – логично колкото по-малко информация се публикува и колкото по-малко въпроси получават отговор, толкова повече се увеличават запитванията за допълнителна информация. Какво пречи например на ДВИ да публикува на сайта на дружеството отговорите на най-често задаваните въпроси или дори на всеки зададен въпрос от инвеститор.

От една страна се осигурява равен достъп до информация до всички инвеститори, те получават желаната информация, без да се налага допълнително да притесняват ДВИ с вече зададен въпрос, а КФН може по-лесно да проследява отговаря ли ДВИ на всички зададени въпроси. Въпрос на желание и малко инициатива – нали?

Колко от ДВИ използват социални мрежи като Facebook, LinkedIn за комуникация? Колко ДВИ публикуват редовно информация на своите интернет страници? Колко от тези страници имат опция за абонамент за получаване на мейл или SMS при публикация на информация?

След като се побъркахме да търсим информация, която вече се публикува на многобройни официални и неофициални места, колко от ДВИ поне си правят труда да известят с два реда инвестиционната общност къде, на коя дата и в колко часа ще публикуват първо дадена информация? Поне ще ни спестят безумното кликане между 5-6 сайта на 30-то число.

Отговорност на инвеститорите

Бъдете активни и търсете и малкото права, които Ви дава закона. При нарушения сигнализирайте на КФН. Имате възможност също да отправите питане и оплакване на сайта на организацията на ДВИ, чрез форма за задаване на въпроси.

И за да не излезе, че всичко в България в тази област е негативно нека да поощрим онези ДВИ, които си вършат съвестно работата, отговарят на всеки въпрос, публикуват навреме, на точна дата и час пълна и подробна информация, разговарят във форумите с инвеститорите.

Продължавайте все така – вие сте белите лястовици, разчитаме на вас и в бъдеще, както за отговори на запитвания, така и за да се прокарат необходимите законодателни промени за подобряване на дейността на ДВИ и улесняване на вашата работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
fallback