fallback

Б. Крачев: През 2011 г. на БФБ ще преобладава вялата търговия

Сравнително по-непопулярни акции ще бъдат акцент през годината, смята брокерът на ИП Карол

15:02 | 05.01.11 г.

Благовест Крачев Снимка: Личен архив

Благовест Крачев е брокер на ценни книжа в ИП Карол АД. В Карол е от 2004 г. Дипломира се със специалност бакалавър МИО в УНСС и магистър по финанси, отново в УНСС. На 28 години, семеен.

- Г-н Крачев, какви са очакванията ви за родния капиталов пазар през 2010 г.?

Очаквам ликвидността през 2011 г. да остане ниска и търговията едва ли ще се различава съществено от тази през 2010 г. В момента на пазара не се забелязва краен негативизъм, дори напротив - нотки позитивизъм радват по-активните участници. След последните силно негативни събития на пазара, свързани с т.нар. национализация на професионалните пенсионни фондове, пазарът успя да направи добри печалби, но не мисля, че тогава се даде началото на сериозен позитивен тренд на БФБ. От тази гледна точка смятам, че вялата търговия ще преобладава.

- Кои ще бъдат печелившите сектори и компании?

БФБ ще ни предлага добри възможности за печалба и през 2011 г., но те едва ли ще бъдат при пазарните акции. Смятам, че сравнително по-непопулярни акции ще бъдат акцентът през годината. Не мисля, че трябва да търсим печелившите сделки в конкретни сектори и отрасли, а по-скоро при конкретни компании.

Икономиката вероятно ще е в застой и смятам, че трудно ще се отличи конкретен отрасъл като цяло. Затова инвеститорите ще трябва да бъдат още по-наблюдателни, когато подбират компаниите, в които да инвестират.

- Какво би било отражението на борсова приватизация на държавни дялове?

Оставаме разбира се с надеждите за приватизация и развитие на самия пазар по различни направления, но това е в рамките на пожелателното. Участниците на пазара трябва да сме готови за годината и без тези събития да се случат.

През 2011 година може да се очакват моменти на силен ръст на БФБ-София, заяви Иво Толев управляващ партньор в Ултима Капитал Мениджмънт.

Ръст на пазара на БФБ-София през 2011 г. очаква и Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал, като според него той ще възлезе на 15%.

*Мненията са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 24.08.22 г.
fallback