fallback

Десетте акции, които инвеститорите на БФБ трябваше да притежават през 2010

Една емисия от BG40 зарадва с доходност от над 100% през последните 12 месеца, други седем поскъпнаха с по над 30%

10:00 | 04.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Силна или слаба, добра или лоша, 2010 година отмина. Вглеждайки се в данните за борсовата търговия през последните 12 месеца, едва ли бихме имали кой знае какви поводи за радост и позитивни нагласи – сделките спаднаха наполовина, индексът на сините чипове SOFIX за пореден път е сред най-слабите показатели в региона на Централна и Източна Европа, липсва предлагане на нови и атрактивни компании.

На този фон могат да се откроят десетина компании, които са били пазара през последната година и които са се оказали добра инвестиция за всеки, който ги е открил навреме. И за разлика от космическата доходност, която отчитат дружества с по един-два прехвърлени пакета през годината, тук говорим за компоненти на широкия индекс BG40.

Безспорен лидер по ръст на пазарната капитализация е шуменската компания Алкомет. През последната година акциите на дружеството са се изстреляли с цели 103%, което е ненадминато постижение за нито една от останалите по-ликвидни компании на БФБ-София.

Втората позиция се държи от Индустриален Капитал Холдинг АД. Книжата на компанията са повишили цената си с цели 57 на сто за последната година, като основният ръст бе генериран през декември, когато при прехвърлен обем от над 40 хил. акции цената на дружеството скочи с 36%.

Сходна е ситуацията и с третата по поскъпване за последната година позиция – Фонд за недвижими имоти България АД. Ръст в цената на акциите от 45% през последните два месеца заличи натрупан от началото на 2010 година спад и донесе поскъпване от 43% за последните 12 месеца.

След топ три следват пет компании, които са донесли доходност между 30 и 35 на сто на своите акционери през последната година. Това са ЕМКА АД, Биовет АД, Елхим Искра АД, Стара планина Холд АД и Петрол АД.

Челната десетка се допълва от емисиите на М+С Хидравлик АД и Албена АД. За последната година пазарната капитализация на двете дружества е нараснала с по около 16 на сто, показват изчисленията.

*Разгледани са ценовите движения през последните 12 месеца, а не за календарната 2010 година. Измененията за календарната 2010 година може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 10.09.22 г.
fallback