fallback

Капиталовият пазар в осем действия: Какво се случи през 2010 година?

Паника и сривове, еуфория и позитивизъм - за всеки имаше по нещо на българската борса

08:01 | 16.12.10 г. 10

Изминаващата 2010 г. едва ли ще се запомни като успешна за инвестиращите на БФБ-София.

Предходната 2009 г. донесе доста повече позитивни емоции на инвеститорите, а в края на годината индексът на сините чипове SOFIX бе на ниво 427,27 пункта. Тази стойност бе с цели 66% над дъното от 257,65 пункта, ударено на 24 февруари 2009 г.

Развитието на пазарната ситуация през 2010 г. обаче показа, че това е било "подскок на умрялата котка", тъй като SOFIX се колебаеше между 440 и 340 пункта, понижавайки се с 15,26% от началото на годината до 362,06 пункта към 15 декември 2010 г.

Соченият от мнозина за по-представителен индекс, а именно BGTR30, се понижи с 11,5% до 15 декември, а с 10,5% се понижи секторният индекс за недвижими имоти BGREIT.

Откъм събития годината в никой случай не може да се определи като скучна, интересното обаче е, че твърде малко от събитията бяха свързани с корпоративни новини за отделни компании.

На борсата имаше всичко – паника и страх, еуфория и негативизъм. Пазарните участници преживяха тревогите от случващото се в Гърция и евентуалните последици за родните компании, паника заради опасността от национализация на частни пенсионни фондове, масирани разпродажби.

Държавата също имаше своята роля за настроенията на капиталовия пазар, като в основната си част намесите й бяха приети с голямо недоволство от пазарните участници. Намеренията за листване на държавни активи за търговия така и не се осъществиха, а увеличаването на държавния дял от капитала на Българска фондова борса АД под условие предизвика бурни критики.

Все пак на пазара имаше и „бели лястовици“, които дадоха известни поводи за оптимизъм. На фона на кризата няколко компании отчетоха рекордни продажби, а имаше и такива, които откриха или започнаха строежа на нови производствени мощности.

Годината за инвеститорите, такава, каквато я видяхме ние, може да разгледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
fallback