fallback

Данните на НСИ за промишления оборот са точен барометър за публичните компании

През последните 6 години промените в индекса на НСИ обясняват 70% от колебанията в индекса на Investor.bg за продажбите на промишлените публични компании

09:52 | 15.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Данните от неконсолидираните отчети на публичните дружества за деветмесечието на 2010 потвърдиха тенденцията от началото на годината за подобрение на финансовите резултати, се казва в месечния коментар на ДСК Управление на активи АД.

През третото тримесечие ускоряване на ръста на продажбите на годишна база регистрираха предимно компаниите износители, а тези, насочени към вътрешния пазар, показаха стагниращи продажби.

Изгледите за четвъртото тримесечие са за забавяне на темпа на прираст на продажбите на износителите и ускоряване на този на публичните дружества, реализиращи продукцията си на вътрешния пазар.

Данните на НСИ през август показаха чувствително нарастване на темпа на ръст на оборотите на вътрешния пазар на промишлените предприятия на национално ниво. Последните се увеличиха средно със 17% през август на годишна база спрямо ръст от 7% през юли.

На практика общият индекс на оборота в промишлеността (външен и вътрешен пазар), изчисляван от НСИ, е изключително показателен както за посоката, така и за темпа на прираст на приходите от продажби на промишлените компании, които са листнати за търговия на БФБ-София.

Анализът на връзката между общия индекс на оборота в промишлеността на НСИ и индексът на продажбите на промишлените публични дружества, изчисляван от Investor.bg, показва силна взаимозависимост.

Анализирани са измененията в тримесечните индекси на годишна база, като за целта индексът на НСИ, който е месечен, е приведен на тримесечна база, уточняват от ДСК Управление на активи.

През последните шест години (трето тримесечие на 2004 – трето тримесечие на 2010, или 24 тримесечни наблюдения) коефициентът бета от регресията между измененията в двата индекса е единица.

Това означава, че средно, когато изменението в индекса на НСИ се променя с един процентен пункт, с толкова се променя и изменението в индекса на Investor.bg.

Стабилността на тази зависимост е видна от коефициента на детерминация, който е 0,70 – т.е. 70% от колебанията в индекса на Investor.bg могат да бъдат обяснени от промените в индекса на НСИ.

Коефициентът на корелация е 0,84 и показва степента на синхрон в измененията на индексите спрямо средните им стойности.

Горните коефициенти са статистически значими с вероятност от над 95%, се посочва в анализа на ДСК Управление на активи.

Следователно с голяма доза сигурност може да се твърди, че промените в промишлените обороти на национално ниво са показателни за това, какво се случва с оборотите на компаниите, листнати за търговия на БФБ-София.

Материалът има аналитично-информационен характер и не представлява препоръка за инвестиране.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback