fallback

Ликвидността ще е критерий за участие в индекса на компаниите с добро управление

Дружествата в индекса ще отговарят на минимални изисквания за оборот, брой сделки и стойност на фрий-флоута

16:17 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

На вчерашното заседание на Националната комисия за корпоративно управление е била обсъдена предложената от БФБ-София методология за изчисляване на индекса на компаниите с добро корпоративно управление, съобщиха от борсата.

Било е постигнато съгласие емисиите в новия индекс да отговарят на минимални изисквания за ликвидност, в т.ч. минимален реализиран оборот и брой сключени сделки, както и минимална пазарна стойност на фрий-флоута. Конкретните стойности ще бъдат съобразени с ликвидността на дружествата, които към момента са приели да спазват Националния кодекс за корпоративно управление, се казва в прессъобщението.

Прието е било изборът за емисиите в индекса да е на база на: (1) представени от емитентите попълнени карти за самооценка относно спазването на принципите на Националния кодекс за корпоративно управление и (2) последващо преразглеждане на резултатите от картата при необходимост от страна на Националната комисия, се казва още там.

След одобрение на финалния вариант на правилата и на картата, те ще бъдат представени на обществеността, уточняват от БФБ.

В края на юни, когато бе лансирана идеята за индекса, 104 от дружествата не бяха представили необходимата информация как спазват собствената си програма за корпоративно управление в отчета за 2009 и как прилагат и спазват принципите, въведени от кодекса за корпоративно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 02.09.22 г.
fallback