fallback

Спасете Българската фондова борса!

Със сигурност БФБ няма нужда от държавен контрол, пишат в коментар за Wall Street Journal Виктор Папазов и Патрик Янг

11:11 | 07.09.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Правителството на Бойко Борисов заплашва икономическото бъдеще на България, като на практика иска да национализира Българската фондова борса (БФБ) за жълти стотинки, пишат в коментар за Wall Street Journal Виктор Папазов, бивш изпълнителен директор на БФБ, и Патрик Янг, инвестиционен консултант.

Финансовата криза остави своя отпечатък върху региона - повечето икономики от Централна и Източна Европа последваха Запада в рецесията. Много правителства, включително и българското, отчаяно се опитват да запълнят дупките в бюджетните си дефицити, но въпреки това трябва да са изключително внимателни да не нарушават крехкия баланс на икономиките си, когато посягат към привидно лесни средства.

Министерството на финансите в София е на път да прекрачи тази граница на извънредната среща на борда на директорите на БФБ на 13-ти септември, пишат авторите на статията. В дневния ред на заседанието е включено предложение за създаване на нов инвестиционен инструмент който ще може да бъде придобиван единствено от държавата и който ще позволи на правителството да увеличи дяловото си участие в борсата до 51% от сегашните 43,6% на изключително ниска цена. Това би било катастрофално, допълват те.

Със сигурност Българската фондова борса няма нужда от държавен контрол. Стойността на борсата може и да е по-ниска от 55-те милиона евро на които беше оценена по време на пазарния бум от 2007 г., но твърдението на кабинета, че борсата струва едва 2,8 млн. евро не отговаря на реалността. Активите в баланса на борсата възлизат на около 3,7 млн евро, без в тази сметка да се включват 1,5 млн. евро под формата на недвижима собственост.

Въпреки това държавата иска да сложи ръка на борсата на „номинална стойност“.

Как е възможно да се случи това?

Настоящото ръководство на борсата е назначено от правителството, пишат авторите на статията и това е позволило на кабинета да наложи идеята за увеличаване на дяловото си участие, в опит "да предпази останалите акционери от враждебно придобиване“ след като борсата стане публична. Този аргумент обаче е несъстоятелен, тъй като според сега съществуващото законодателство никой не може да притежава повече от 5% от БФБ без предварително да получи одобрение от Комисията за финансов надзор.

Не искаме да преувеличаваме значението на борсата за икономиката, но национализацията за жълти стотинки на българския фондов пазар ще изпрати крайно негативни сигнали както към местните така и към чуждестранните инвеститори. Подобна стъпка би била катастрофална за България във времена когато страните от „Нова Европа“ все по-ожесточено се съревновават за привличането на чуждестранни капитали, посочват авторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
fallback