fallback

Какви професии ще се търсят след пет години?

Поглед в бъдещето на професиите направи компания, която прогнозира с колко ще се покачи търсенето в някои сектори на заетостта

11:20 | 22.04.10 г.

Състоянието на икономиката в момента е значително по-стабилно от това, което беше през 2008г. Това обаче съвсем не означава, че ситуацията е нормализирана – пазарните механизми имат достатъчно поле за развитие и усъвършенстване.
Факт е, че много фирми съкратиха голяма част от персонала си по време на кризата и все още продължават да поддържат ниски нива на заетост с оглед ограничаване на разходите. Новите условия на пазара на труда и динамичната действителност поставят хората в необичайна ситуация – сега освен да намерят и запазят работата си, те трябва да наблюдават секторите и да се стремят да са адекватни на търсенията на пазара.
Къде сме сега В новата си книга Where the Jobs are Now (Кои професии са актуални днес), специалистът по кариерно развитие Джо Уотсън описва сферите на работа, които са особено актуални в момента при наемане на нови служители, въпреки нестабилната все още икономика. Част от тези сектори нарастват заради повишено търсене, други – в резултат на икономическата криза.
 
Според автора на книгата седем са водещите сфери в момента – здравеопазване, биотехнологии, образование, биоенергия, правителствени организации, сигурност и отбрана и информационни технологии.
Защо точно тези обаче? Отговорът зависи от сектора – освен статистически данни за заетостта и развитието на различните отрасли, Уотсън използва и факти от заобикалящата ни действителност. За образованието – поради кризата и съкращенията много професионалисти се върнаха към университетите и институтите, за да получат по-високо образование, да повишат квалификацията си и да научат какви са новостите в тяхната сфера. Ето защо гладът за кадри в образованието нараства. Повишаването на населението на земята води до необходимостта от разрастване на здравната система и развитие на биотехнологии, а новите технологии и нарастващото влияние на организациите за защита на околната среда водят до развитието на зелените източници на енергия.
Къде ще сме след време Междувременно много други сектори все още не са се развили, макар че това съвсем скоро ще се случи. Икономиката няма да се запази на това ниво за винаги, което според редица икономисти значи, че някои сектори тепърва ще се развиват.
 
Според Тон Ван Бек, главен анализатор в IBISWorld, която се занимава с проучвания в областта на професионалното развитие, някои сектори придобиха голяма преднина пред други по време на кризата. С подобряване на ситуацията обаче ще настъпят и промени в световното търсене на специалисти.
Едва ли някой би се наел да прогнозира бъдещето, свързано с развитието и перспективите в професионалните области. Освен разбира се специалистите. Според компанията на Ван Бек през следващите пет години секторите, които ще претърпят драстично развитие и ще ангажират нарастващ брой хора, са:
Доставчици на VoIP (Voice over Internet protocol) – очаква се заетостта в този сектор да нарасне с 15,3% Мениджъри на хедж фондове, инвестиционни инструменти, частна собственост – предполагаемите покачвания тук са от 10,8% Строители на еднофамилни къщи – при тях очакваният ръст на заетостта е в размер на 8,5% Автомобилостроители – тук ръстът ще е от 7,8% Консултанти по околната среда – 7,5% повече такива специалисти ще се търсят в следващите 5 години Строители на многофамилни къщи – ръстът тук е 7,5% Специалисти в разработването на интернет търсачки – 6,5% Търговци на нови коли – 6,6%  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 27.08.22 г.
fallback