fallback

Как едно Chevy Camaro спасява бизнес за милиони

Собственикът на пицарията Papa John's откупил колата си за 100 пъти по-висока сума, след като я продал, за да спаси семейния бизнес

13:03 | 08.04.10 г.

Основателят на известната американска верига Papa John's има интересна история, свързана със спасяването от фалит на пицарията. За излизане от тежката финансова ситуация му помага именно любимата му кола – Chevy Camaro Z28 от 1971г.
През 1983г. бащата на Джон Шнатър, собственик на бар в щата Индиана, САЩ, е заплашен от фалит и опасността да загуби бизнеса си. За да помогне на баща си, Шнатър се принуждава да намери пари от някъде, за да инвестира в семейното начинание. Единствената му собственост тогава е любимата му кола - Chevy Camaro Z28 1971. Колата е в черно и златисто и е единственият актив на младия Шнатър, който може да помогне в тежката финансова ситуация на семейството му. Той успява да продаде возилото за 2 800 долара, които се оказват необходима финансова инжекция на западащия бизнес.
Когато разказва историята години по-късно, Шнатър обяснява колко трудно му е било да се раздели с колата си и как не е могъл да понесе гледката на отдалечаващия се автомобил с друг шофьор вътре.
След като взима парите, Шнатър младши купува оборудване и започва да продава пици пред бара – тази негова идея успява да измъкне семейния бизнес от затрудненията и да донесе печалба. Днес компанията е третата по големина пицария в света и се оценява на близо 750 млн. долара.
Години по-късно, когато малкият бар вече е само спомен, а собственикът му притежава бизнес за милиони, той не спира да мисли за любимата си кола. Шнатър решава да издири отново возилото си и да го откупи от собственика, но за жалост не разполага нито с адрес, нито с име на човека, на когото продава Camaro-то през далечната 1983г. В стремежа си да открие возилото той наема дори частен детектив – резултат обаче няма, колата сякаш е потънала в земята.
През май 2009г. той решава да направи рекламна кампания с цел да популяризира пицарията и да открие любимото си возило. По случай на 25-та годишнина от основаването на Papa John's Шнатър тръгва с кола, която е подобна на неговото Chevy из Щатите, и раздава безплатна пица.
Освен това той обявява и награда от 25 хил. долара за този, у когото е колата му или има някакви сведения за нея. През юни същата година наградата нараства до 250 хил. долара.
Не след дълго семейство от Кентъки се свързва с него и му съобщава, че са притежавали колата, но са я продали преди пет години на друг човек. Шнатър бързо го намира и с радост научава, че новият собственик няма нищо против да се раздели с автомобила срещу сумата от 250 хил. долара. Първоначалните собственици също получат награда от 25 хил. долара за това, че са съдействали на Шнатър в намирането на любимото му и така непрежалимо возило.
„Колата е истинският облик на всичко, от което трябваше да се откажа, за да постигна това, което имам днес – без идея дали някога ще си я върна, просто трябваше да направя жертва, за да постигна мечтите си. Никога обаче не съм спирал да мисля за нея си през всичките тези години и ето, че сега отново е моя“, завършва разказа си пред NY Daily News Джон Шнатър.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 06.09.22 г.
fallback