fallback

„Не ми е ден“ има своето решение

Когато се чувстваме уморени и нямаме достатъчно енергия, а работният ден тепърва е започнал, добре е да знаем няколко трика за справяне със ситуацията

10:41 | 24.03.10 г.

Работите до късо вече няколко дни поред? Не може да спите добре и често се будите нощем, за да гледате в тавана в продължение на часове? Всеки е имал дни, когато не се чувства достатъчно енергичен или е прекалено разсеян, а работата не търпи отлагане. Независимо дали става дума за задълженията в офиса, за собствен бизнес или за неотложна работа вкъщи, рядко можем да си позволим просто да си останем у дома и да се извиним с „днес не ми е ден“. Трябва някак да останем в кондиция и по възможност да не допускаме глупави грешки, за да не си навлечем допълнителен стрес от страна на колегите, освен липсата на енергия, без която сме се събудили. И тъй като у нас официална сиеста все още няма, добре е да имаме няколко трика под ръка за справяне в тези моменти.
Ясни цели Изяснете си добре какви са целите и задачите ви за деня. Ясната цел винаги е от полза, особено когато умът ви е другаде или усещате, че нямате достатъчно енергия. Седнете, помислете и разпишете това, което непременно трябва да се свърши през деня. Ако работите по голям проект какъв етап от него трябва да бъде приключен именно днес? Ако имате среща каква подготовка ви е нужна, за да мине гладко? Занимаването с множество несвързани и хаотични задачи наведнъж може да бъде доста объркващо, ако нямате ясна идея каква е целта ви.
Ограничете разсейващите фактори Ограничете всякакви форми на социални контакти, които могат да ви разсеят допълнително. Не влизайте в пощата си, не се логвайте в социалните мрежи и месинджъри, които използвате основно с приятели, ограничете всичко, което може да ви разсея, когато веднъж се съсредоточите върху задълженията си. Когато човек не е в кондиция да се фокусира бързо, вниманието му лесно може да бъде привлечено, а всяка странична дейност прави концентрирането още по-трудно. Всеки знае че след репликата „ще хвърля само един поглед на това“ обикновено следва час в разглеждане на снимки, прочитане на статуси, отговаряне на мейли и закачливи реплики.
Вода и витамини Дехидратацита води до спад на концентрацията, ето защо бъдете сигурни, че имате чаша с вода на бюрото, когато не сте в кондиция. Въпреки че кафето може да ви даде доста енергия, не прекалявайте с кофеина. Ефектът може да се превърне в дефект и да получите сърцебиене или да ви прилошее. Витамините също дават енергия – в тези „лоши“ дни може да се възползвате от всякакви сладки стимуланти – черният шоколад е известен с тонизиращото си въздействие върху организма.
Движение Ако клепачите ви се затварят най-лошото, което може да направите, е да останете седнал на топло и тихо място. По-добре станете и се разходете до диспенсера за вода, поговорете в коридора с колеги, излезте на въздух извън офиса за минута.
Това е добър вариант дори за синдрома на следобедната дрямка, който се появява при много хора след обяда или в следобедните часове на деня. Раздвижете се и повишете температурата на тялото си – това със сигурност ще ви накара да се почувствате по-енергични. Може да отидете на отлагано посещение до банката, да свършите рутинна работа за офиса или да намерите начин да съчетаете полезното за работата с приятното и гарантиращо ви повдигане на духа излизане на въздух.
Ако работите от вкъщи един душ в следобедните часове би ви освежил добре. Ако сте в офис може да напръскате лицето си с вода или да се освежите с мокра кърпичка.
Започнете с рутината Захващайте по-лесните задачи. Ако наистина не се чувствате в кондиция, боли ви глава, тонусът ви е паднал и не сте работоспособен, но все пак има неотложни задачи, започнете с по-рутинните задължения – отговаряне на мейли, попълване и подписване на документи, дребни промени в организацията на офиса, сайта или работата. Обикновено веднъж влязъл в рутината и духа на офиса, човек лесно се приспособява и енергията му се връща.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 09.09.22 г.
fallback