fallback

Колко е важно да казваш „не“

Ако не искате да изпадате в стресови ситуации и да се натоварвате прекомерно на работното си място, по-добре се научете да отказвате

17:11 | 22.03.10 г.

Стресът на работното място често се предизвиква не от естеството на работата или натоварения график, а от самите служители, които се нагърбват с допълнителни дейности. Ефектът се получава в резултат на неумението на хората да казват „не“, твърдят германски учени, цитирани от DPA.
Здравословният начин на работа изисква способността да се отказва поемането на допълнителна работа като услуга към някого, помагане в извън работно време или нагърбване с чужди задължения. Често срещано е желанието на хората да се харесат на колегите си или да създадат добро впечатление на шефовете си, поради което не рядко поемат повече задължения, от колкото реално могат да изпълнят, посочва психологът Дирк Виндемут от Института за безопасност в работата и опазване на здравето в Дрезден.
Хора, които винаги казват "да", обикновено са затрупани с работа и са под постоянен стрес, допълва ученият. Лошото е, че казващите "да" вредят на себе си и на кариерата си, като искат да спестят неприятностите на някой друг или просто се поддават на манипулативните атаки на некоректни колеги. Въпреки че работят до изтощение, най-накрая те не успяват да доведат до край собствените си задачи, посочва Свеня Хоферт, която води курсове за успешна кариера.
Тези, които винаги приемат да свършат някоя допълнителна работа, попадат в омагьосан кръг. Щом веднъж получат репутацията на „работни пчелички“, на тях им възлагат все повече и повече дейности, докато останалите по-сприхави служители биват оставени на спокойствие, посочва Дирк Виндемут.
Няма нищо осъдително в това да откажете дори и на началника си да свършите дадена работа. Но и на него, както и на колегите, трябва да се обясни защо не може да се поеме допълнителното задължение. Удачен вариант и изход от ситуацията е да посочите на човека, който отправя молбата, че ще се заемете с дадената работа на по-късен етап или да се съгласите да си я поделите с останалите колеги. Друга възможност е да предадете задачата на друг колега, като посочите, че той е запознат с тематиката по-добре, съветва Виндемут.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 06.09.22 г.
fallback