fallback

Дом на бъдещето за 45 млн. долара

Водещи производители на техника обединиха усилията си около проекта Gigahause – дом на бъдещето

15:22 | 19.03.10 г.

Снимка: gigahause.at

Пет водещи японски компании започват работа по проекта Gigahause - дом на бъдещето, оборудван по последната дума на техниката в областта на телекомуникациите, съобщи ИТАР-ТАСС.
Този проект, с който се цели да бъде направена революция в сливането на интернет и телевизията, може да създаде пазар, надвишаващ 110 млрд. долара. За него трябва да бъде създаден нов оптичен кабел на основата на пластмасови влакна, който да може да пропуска до 40 гигабита данни в секунда. Това е около 40 пъти повече от най-добрите съвременни аналози на подобен род техника.
Създадената на тази база мрежа ще обединява широкоекранни 3D телевизори, разположени във всяка стая в дома, като ще ги свързва със световната мрежа. В резултат потребителят ще може да гледа филми с най-добро качество онлайн и да ги сваля за броени секунди. Общуването по видеотелефон в интернет с новата телекомуникационна система ще бъде по-удобно и ще имитира ефекта на присъствието. При него лицата, които комуникират помежду си, ще бъдат ангажирани не само с централното си зрение, но и с периферното, ще разполагат с широкоекранни устройства и 3D системи за видеочат.
Сред участниците в проекта Gigahause са корпорациите Sony, Toshiba, Mitsui Kagaku. Те се надяват, че създадената технология ще бъде използвана и в медицината за операции от разстояние с помощта на роботи.
Японското правителство е отделило за проекта 4 млрд. йени (45 млн. долара). Той трябва да бъде осъществен за 5 години.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 11.09.22 г.
fallback