fallback

Любов в мрежата

В наши дни много хора, които нямат половинки, влизат в интернет да търсят любов, голям брой от тях се женят за онлайн приятелите си

11:25 | 19.03.10 г.

Време е за обяд. Джейн Кели, която работи като одитор в голяма компания, е излязла за сандвич в кафене, недалеч от офиса, и енергично пише на лаптопа си, сложен на масичката пред нея. Тя обаче не довършва служебните си задължения, а изпраща мейл за среща с мъж след края на работния ден, когото никога не е виждала през живота си. Неговите съобщения обаче я карат да се усмихва от седмици, ето защо тя се решава да излезе на среща с него.
 
Стефан е на 28 години, последните 6 от които е прекарал в ЮАР с родителите си. След различни връзки и запознанства с местни момичета, той намира в сайта за запознанства aha.bg Юлия. Тя е от родния му град Пловдив и след три месеца онлайн комуникация двамата се срещат на родна земя. Следва брак и ново младо семейство.
 
У нас над половината от интернет юзърите ползват някой от десетте по-големи сайтове за запознанства. Общият брой на този тип социални мрежи, които са активни и добре позиционирани на интернет пазара в България, е над 100.
 
Само преди няколко години хората вероятно биха казали на такава постъпка „много смело от твоя страна“ или „със сигурност не бива да го правиш“. Сега тези препоръки биха звучали по-скоро като въпрос - „в кой сайт се запознахте точно“.
 
Днес мнозина използват социалните мрежи за запознанства, дори и хора от по-старото поколение, които не търсят задължително половинка, а приятел със сходни интереси.
 
Според данни на сайта за запознанства Parship, цитирани от вестник Telegraph, седем милиона британци, половината от които без връзка, ще се регистрират тази година, за да потърсят половинка онлайн. И това няма да е акт на отчаяние или признак на самота – един на всеки петима ще се омъжи/ожени за човека, когото е срещнал в мрежата.
 
Възприемането на сайтовете за запознанства като запазена територия на отчаяните и самотни хора изчезва веднага, щом човек открие, че приятелите му са регистрирани и чести посетители на този тип социални мрежи.
 
В интернет пространството съществуват много сайтове, предназначени за всеки вкус или хоби – от такъв, който ви предлага да сравните своите хобита и ценности с тези на други хора или ви предлага решаване на психологически тестове за определяне на това от какъв човек имате нужда. Съществуват и такива, които поддържат цяла система от въпроси и анализи за определяне на идеалния ви партньор. Каквито и да са интересите и хобитата ви, може да сте сигурни в едно – в мрежата има сайт за вас – независимо дали сте почитател на домашните любимци, или смятате, че музиката е любовта на живота ви, искате да намерите приятел или да откриете човек със същите хобита и интереси като вашите.
 
С напредването на технологиите търсенето на идеалната половинка в интернет може да стане и опасно. Чести са случаите на потребители, които се представят не за това, което са всъщност. Информацията за някого идва от това, което той сам споделя в мрежата, а на това не винаги може да се разчита.
 
Вместо безкрайните разговори от миналото за това колко хубаво чувство за хумор има някой, дали и къде обичате да се разхождате или каква музика обичате да слушате, днес отношенията са много по-прозаични. Името ви най-вероятно ще бъде потърсено в сайтове като Facebook или Twitter, където могат да бъдат видени приятелите ви, последните ви активности и интереси, както дори и какво сте правили през уикенда.
 
В крайна сметка инициативата за среща обикновено идва след нещо повече от чат или мейли. Химията се установява във видеоразговор или разговор по телефона. И ако тя е налице, няма никакви пречки срещата между двама онлайн познати да се случи.
 
За мнозина влизането в сайт за запознанства е стъпка напред не само в мисленето, но и в техническите познания. И какво толкова би станало, ако един погрешен клик доведе до непреднамерен жест към напълно непознат? В днешни дни дори за онези, които са скарани с техниката, няма добро оправдание за седенето вкъщи и самотните вечери, при положение че съвременният начин за търсене на любов и приятелство е толкова лесен.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 10.09.22 г.
fallback