fallback

Клон на банка тръгна по водите на Амазонка

Клонът плава на борда на речен кораб и предлага поддържане на спестовни и чекови сметки, отпускане на заеми, разплащане от страна на държавата с населението

09:03 | 17.03.10 г.

Повечето банкови мениджъри се страхуват от ръст на лошите кредити или банкова паника. За Лусия Мораес обаче това не важи – нейните най-големи страхове са свързани с пробив на корпуса, пирати или дъждовни бури, които да спрат контактите й с клиенти в продължение на седмици.
 
Мораес, която е 43-годишна бивша домакиня, е начело на нов и авантюристичен проект в Бразилия. Тя е мениджър на първия плаващ по водите на Амазонка банков клон, пише Wall Street Journal.
 
От борда на речен кораб тя извършва банкови услуги в райони, където хората нямат много пари и опит с банкомати, спестовни влогове или потребителски заеми.
 
Дейността се извършва от дългия 38 метра кораб Voyager III, който, освен че превозва пътници, пренася и боб, пилешко, препарати и други различни стоки. Те се продават в десетките пристанища, на които плавателният съд спира по време на пътуванията си. Често корабът изминава над 1 600 километра за един курс.
 
На всеки две седмици Мораес, заедно с още 200 пътници, тръгва на деветдневно пътуване от централната част на Амазонка в Бразилия и се отправя към калните води на Колумбия и Перу. Докато другите пътници обаче окачат хамаци, тя разполага червен плакат пред своя офис – тясна стая, която доскоро е била използвана за склад.
 
В регион, където хората пътуват с дни, за да стигнат до пазар или болница, банковият офис предлага услуги като поддържане на спестовни и чекови сметки, отпускане на потребителски заеми, както и разплащания от страна на държавата с хора на държавна служба, пенсионери и социално слаби.
 
Офисът на Мораес се състои от лаптопа й, принтер и броячна машина.
 
„Хората не знаят какво да мислят, но не е трудно да им се обясни, че банката може да направи нещата по-лесни“, обяснява Мораес.
 
Ограниченият, но стабилен икономически ръст на най-голямата страна в Латинска Америка през последното десетилетие премести много от бедните бразилци в средната класа. Стартирането на проект за обслужване на клиентите с помощта на кораб е поредното доказателство за това колко далеч може да стигне промяната на икономиката.
 
Броят на банковите сметки в Бразилия се е утроил през последното десетилетие от малко над 42 млн. сметки през 1997 година до почти 126 млн. сметки към края на 2008 година. Все още обаче има около 50 млн. бразилци, които нямат достъп до банкови услуги, показват изчисленията на Бразилската банкова федерация.
 
Банката, която е стартирала услугата с плаващия клон, е Banco Bradesco SA и притежава най-голямата клонова мрежа.
 
Само за по-малко от четири месеца на кораба са открити над 300 сметки, което показва потенциала на идеята.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 02.09.22 г.
fallback