fallback

Ресторанти за здравословно хранене

Вкусни, полезни и ароматни гозби се комбинират с удовлетворението, че се грижите не само за здравето си, но и за ума в ресторантите от типа New Age

12:10 | 03.11.09 г.

Популярните ресторанти от типа New Age, които възникнаха на запад първоначално като мода в духа на здравословния начин на живот, широко навлязоха и у нас. Целта на този тип хранене е да избави организма от болестите на новия век, да допринесе за запазване на жизнените сили на тялото и да осигури предпоставка за дълголетие и развиване на творческите способности.
За желаещите да обърнат внимание на хранителния си режим съществуват много места, които са подходящи за здравословно хапване. Повечето собственици на такива места наблягат на факта, че ресторантите за здравословно хранене не са диетични – там няма да получите съвети или меню, съобразено с една или друга болест или да ви посрещне консултант, който да ви препоръча какво и как да ядете, ако страдате от едно или друго заболяване. Този тип кухня набляга на пресните и свежи плодове, зеленчуци и зърнени храни, на място приготвени гозби, които са свежи и не съдържат консерванти, бяла захар и избягват пърженето.
Порциите в този тип заведения са сравнително малки и по-скъпи (със сигурност ще ви се сторят оскъдни ако сте свикнали да се храните в китайски ресторанти), в повечето от тях не се пуши, а напитките, които се сервират там, са предимно леко алкохолни – бира, вина, включително и органични, с голямо разнообразие от биочайове, соево, оризово, овесено и обикновено мляко, фрешове или витаминозни коктейли.
 
Ако сте любител на новите кулинарни усещания, тези ресторанти могат да бъдат истинско предизвикателство за вас, тъй като храната там определено няма нищо общо с традиционните ястия, на които сме свикнали – при приготвянето й готвачите включват елементи на микробиотичната и аюрведичната кухня, заимстват природосъобразни ястия от различни култури и народи, включително японска, индийска, френска, средиземноморска кухня, различни диети от Близкия изток.
Ако сте убедени, че вкусът на храната идва от мазнината, пърженето и разнообразните подправки, ресторантите за здравословно хранене ще ви разубедят.
Този тип заведения рядко работят до по-късно от 20ч. и това е съвсем целенасочено, предвид вредата от късната вечеря.
Не е задължително ресторантите за здравословно хранене да са вегетариански – в менюто често може да намерите и месни ястия от пиле или риба.
Повечето заведения за здравословно хранене използват продукти, които приготвят специално за менюто на ресторанта. Ето защо в близост или в самия него може да намерите витрина, от която да си закупите сайтан, темпе, тофу, ръчно приготвен пълнозърнест хляб, изсушени листа за чай, готови десерти или друга биохрана.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 10.09.22 г.
fallback