fallback

В дълбините на...сиренето

Кои са основните видове сирена, от къде идват, какви вкусове имат и с какво се отличават

15:05 | 30.10.09 г.

Известни са стотици различни видове сирена по света, с техните особености, вкусове и произход. Върху крайния продукт влияят много фактори, някои от по-важните са от какво мляко е направено сиренето (краве, овче или козе), каква технология е използвана при приготовлението му, колко време е зряло. Старо правило е, че колкото по-дълго зрее сиренето, толкова по-наситен е вкусът му. Ето и кратко описание на някои от най-известните сирена по света и какво ги прави толкова уникални.
Чедар – това е едно от най-широко разпространените сирена по света. То се прави от краве мляко и за първи път е създадено в Англия, в малкото селце Чедар. Този вид сирене може да е с мек или силен вкус, а цветът от чисто бял до тъмно оранжев.
Синьо сирене – това е бяло сирене със сини или черни точици по повърхността му, които са в резултат на плесенясване. Прави се от комбинация между овче, козе и краве мляко и отново има варианти със силен и по-слаб вкус (мнозина го предпочитат по-наситено).
Швейцарско сирене – идва от Швейцария и се характеризира с големите шупли, които са по повърхността му и са се образували в резултат на мехурчетата при стареенето. По-големите шупли говорят за по-наситен вкус.
Сирене фета – идва от Гърция и се прави от комбинация от краве и козе мляко. То е бяло, меко или полу-твърдо сирене, което старее няколко месеца. Вкусът му е от мек до много остър.
Сирене Бри – меко, светло бяло до жълто, с плътна безвкусна обвивка. Идва от Франция и традиционно се произвежда от сурово мляко, което означава, че това сирене не се произвежда в САЩ поради тамошните закони за пастюризация.
Лимбургер – най-популярното червено сирене в Германия. То идва от Белгия, а в последствие става особено популярно в страната на вурстчетата. Сиренето се прави от краве мляко, има малко стипчив вкус и е чудесна добавка към бирата.
Сирене азиаго – този вид идва от Италия, старее дълго време и се прави предимно от полу–обезмаслено краве мляко.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
fallback