fallback

Работници от бъдещето

Новите технологии се развиват с такава бързина, че съвсем скоро някои професии може да нямат нужда от човешкия фактор

10:42 | 09.09.09 г.

Почти всяка страна празнува деня на труда. Един ден обаче, и то съвсем скоро, може да не ни се налага да работим. С развитието на технологиите и нарастващата им роля в ежедневието на хората някои професии може скоро да не се нуждаят от човешкия фактор, а на тяхно място да заработят роботи.
 
Роботи с емоции
Това са човекоподобни машини, които имат функцията да отгатват човешките емоции, да разпознават силата и тона на гласа, както и езика на тялото, да разгадават емоционалното състояние на човека, който се обръща към тях. Роботът може да симулира подходящата реакция с глас, изражение и действия. Например – ако човек е ядосан, роботът може да го успокои, ако е разстроен – да го утеши. Машините са разработени в лабораторни условия и вече са пуснати експериментално в няколко болнични заведения в САЩ и Япония. Два от най-известните такива роботи са моделът Kismet, разработен от Масачузетския технологичен университет и Actroid, който е направен в Япония.
 
Приложението на тези роботи може да се намери в болниците или като домашни болногледачи. Кой би искал някой уморен, мрачен и недоволен човек да се грижи да любимите му същества? Роботите с емоции могат да заместят и рецепционистите в хотели или продавачите в някои магазини. Те са неспособни да се ядосат когато клиентът им се разкрещи или поиска нещо странно. Ако той е разстроен, роботът може да изрази съчувствие. Такъв тип помощници вече се използват вече от някои кол центрове, където превъзбудените клиенти изкарват емоциите си на машини, не на хора.
 
Телехирурзи
Тези машини представляват роботизирани ръце с вградена камера, които могат да извършат операция с прецизността и бързината, която човешко същество трудно може да възпроизведе. Такива вече са използвани успешно в няколко операции. Понякога се налага роботизираните хирурзи да се управляват от хора, но има и примери, които доказват, че роботите имат големи шансове да останат сами на операционната маса.
 
Мозък-компютър
Тези връзки са нова технология, която позволява човешкият мозък да контролира компютър директно от разстояние. Едно от най-известните устройства в тази област е BrainGate – имплантиран в мозъка на човек, чипът излъчва електрически сигнали към компютър. Хората, които ползват BrainGate, могат да движат курсура по монитор, да боравят с клавиатура без да помръдват пръстите си Това би позволило на напълно неподвижните инвалиди да общуват дори без да се напрягат да отварят устата си. Иновативното устройство може да помогне да се премахне и работата с тежки машини. Посредством BrainGate те ще могат да бъдат управлявани от разстояние.
 
Контактни лещи ново поколение
Тези лещи са всъщност мониторчета, които се поставят директно на очите. В резултат приносителят им разполага с богата база данни за всичко, върху което спира погледа си. Достатъчно е само да погледнете надолу по улицата и пред очите ви изскачат прозорци с информация за магазините, ресторантите, температурата на въздуха, най-близкото кафене и други. С лещите ще може да се четат книги, да се гледат филми или други занимания, без да трябва да носите електронни книги, лаптоп, дори малкият iPhone става ненужен.
 
Последното откритие надали ще може да отмени човекът в някоя професия, но до такава степен ще улесни работата на мнозина, че много рязко онези, които не са запознати с новите технологии, ще бъдат неконкурентоспособни на пазара на труда.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 05.09.22 г.
fallback