fallback

Закуска на борда

Менютата в самолетите вече засенчват много ресторанти по света, а авиопревозвачите наемат известни готвачи, за да поглезят пътниците си по време на полета

10:07 | 28.08.09 г.

Земните радости не са чужди на хората дори и когато са в небесните висоти. Изисканата храна и чаша ароматно вино могат да направят приятен и най-уморителния полет.
VIP- хранене с предварителна поръчка  Днес всеки пътешественик, който притежава билет за първа или бизнес-класа в самолета, има право да подбере индивидуално меню. Трябва само по-рано да направи поръчка и да избере типа храна: например за диабетици, вегетарианци, кашер, постни или детски менюта. Може да се поръчат блюда от определена национална кухня, риба от конкретно море или плодове от любим регион. Единственото, което трябва да направите, е да доплатите от 50 до 100 долара за тези поръчки, тъй като те са извън менюто, включено в стойността на билета.
Азия – фантазия за гурмани По данни на международния портал SeatGuru.com, пътуващите със самолет са избрали компанията Singarope Airlines за най-добрата в света, по отношение на храната, която се предлага на пасажерите. Тази компания действително се грижи за клиентите си, предлагайки им елитни блюда от азиатската кухня. Например, в менюто влизат рибно суфле, късчета кокоше месо със зелено къри и скариди със сос от студено пресован зехтин / алтернатива на висококалорийното масло/, балсамов оцет, чили и трюфели. Може да се ободрят с чашка луксозно бразилско кафе Сантос Бурбон или не по-малко качественото кенийско кафе Килиманджаро. Приятна подробност е, че всички блюда се сервират на порцеланови съдове от модна къща Givenchy.
По време на полетите на Thai Airways пътниците са винаги на гастрономически фестивал. На бордовата кухня ежедневно се приготвят 22 варианта комбинирани тайландски блюда, сред които суфле Haw Mok от риба, яйца и босилек, заедно с жасминов ориз в екзотична чаша от бананово листо, пикантна супа от скариди Tom Yum King и макарони Pad Thai с опашка от омар и сос от фурми.
Emirates Airline, която беше класирана на първо място от читателите на списание Pax International – световно издание, специализирано за храна и удобства в самолетите, също не отстъпва от своите конкуренти- пътниците от първа и от бизнес – класа могат да се хранят с палачинки с черен хайвер, филе от риба с портокали и зеленчуци на пара, говеждо с кокосово мляко и много пикантни арабски закуски, след които ги очаква плодов фреш. Освен невероятна кухня, компанията съобразява менюто си и с крайната дестинацията на полета.
Европа: веднага и от най-доброто Европейските авиопревозвачи се гордеят със своите именити шеф-готвачи и сомелиери, затова не е учудващо, че във въздуха ще ви обслужат по всички изисквания на изтънчените ресторанти и дори ще поканят експерт за подбор на специално меню. Най- голямата немска авиокомпания LuftHansa неотдавна нае шеф-готвача Томас Валкенщайнер, удостоен с Michelin star 2008 – приз, който се раздава на най-добрите ресторанти, готвачи и ястия. Още през август на австрийските рейсове се появи цяло асорти авторски блюда. Сом в сос от тиква, токачка с картофи по парижки и сладки коктейлни домати, бобова салата с топчета от грис и спанак, палачинки с пържени сливи и много- много други. На любителите на хрускавите френски франзели им се препоръчва да летят на лайнерите на Air Franse - на тях им е гарантирано изключително плато със сирене Plateau de France с горски ягоди и плодов джем –невероятна закуска с неземен вкус. 
Поклонниците на италианската кухня могат да си резервират билети за рейсовете на Alitalia. Независимо от честите стачки и различни вътрешни неуредици, борд-храненето на тази авиокомпания винаги е на висота. Гореща ароматна паста и лазаня, наръсени с настърган пармезан, се сменят с изпълнени със слънце средиземноморски плодове и колекционерски сортове вина.
Знаменитите British Airways са решили от това лято да оставят пасажерите от първа и бизнес-класа без сладко. В рамките на новия антикризисен бюджет пътниците повече няма да получават шоколад. Но затова пък разнообразните сандвичи и морски деликатеси не са отстранени от менюто.
САЩ – хранене по американски Националният превозвач на САЩ напълно разрушава мита, че Америка е страна на нискокачествената и високо калорийна храна. В менюто на American Airlines може да се намерят много шедьоври на кулинарното изкуство: пиле в мадейра, кралски скариди със сос от ананас и мохито, салата от водорасли и цукини, равиоли с тиква и глазура от конски босилек, праскови, сладки с амарето, сладолед. А калифорнийското уиски няма да ви даде да скучаете по време на далечния полет и ще ви помогне по-смело да гледате в илюминатора.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 08.09.22 г.
fallback