fallback

Личният бюджет по време на криза

Добрите мениджъри знаят колко е важно да управляват добре бюджета си. Това важи не само за фирмата, но и за личните разходи, особено в момент на криза

12:48 | 17.08.09 г.

 

Въпреки че като цяло се твърди, че за да си богат, трябва да се държиш като такъв и да се стремиш към печалба, а не към спестяване, ограничаването на някои разходи може да помогне, ако не за забогатяване, то поне за задържане на социалния статус по време на криза.

 

Следете покупките си – високата цена на продуктите често идва от добрата им опаковка или от бляскавия външен вид. Полезността вече не е първостепенно мерило за това колко пари трябва да отделите – производителите залагат на добрия търговски вид много повече, отколкото на качеството и ефективността на продукта. Под лъскавата опаковка често се крие същият предмет както под пластмасовата прозрачна кутия, дори вероятността вторият да е по-качествен никак не е малка.

 

Ако имате алчно око – правени са редица проучвания, в които е установено, че хората дават средно около 10% от доходите си за излишни неща – дрехи, които обличат само веднъж, или услуги, които ползват еднократно и не са от особена полза.

 

Подбор на заведенията – някои заведения имат включен сервиз за обслужването. Ако не забележите тази подробност или решите да оставите допълнителен бакшиш, прекарването на вечерта може да излезе по-скъпо, отколкото сте очаквали. В крайна сметка е важна компанията, а обстановката може да е приятна и без да ви изцеди.

 

Техно-глезотии - цената на технологичните джаджи шест месеца след пускането им на пазара пада до 50% от първоначалната им стойност. Ако сте в състояние да изчакате, това е добра алтернатива.

 

Намаления – вече има сериозни намаления в големите търговски центрове из страната. Тук важното е да ги хванете в самото им начало защото препатилите вече знаят, че стоките в тези магазини свършват доста бързо. Друг трик е пазаруването на едро - това включва и годишни или месечни абонаменти за спортен салон, който посещавате ежеседмично, козметичен център, списание или вестник.

 

Алтернативни подаръци – заложете на фразата „важен е жестът”. Вместо скъпо бижу или сервиз от костен порцелан бихте могли да подарите билет по избрана дестинация, купен месеци по-рано на изгодна цена от low cost компания или ваучер за процедура в козметичен център. При всички положения, когато вкусът и предпочитанията на празнуващия не са ви известни, се въздържайте от бляскави аксесоари – може да се окаже напразно.

 

Умело шофиране и грижа за колата – става въпрос за т.нар. „еко шофиране”, което се състои в тънкости, засягащи превключването на скоростта преди 2500 оборота, шофиране с постоянна, оптимална скорост от 70 – 80 км/ч, което пести гориво и не износва колата толкова много. Ако изминавате повече от 20 000 км годишно, минете на пропан-бутан. Цената му е наполовина по-ниска от бензина и дизела, а промените, които ще трябва да направите по колата, се изплащат за две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
fallback