fallback

Вратовръзката

Как да вържем вратовръзката, какъв десен да подберем, как да се грижим за аксесоара, след като го свалим от себе си

13:17 | 17.08.09 г.

Елегантно завързаната вратовръзка е задължителен аксесоар в костюма на деловия мъж. Казват и че владеенето на разнообразни начини за връзване на вратовръзката е свидетелство за изтънчения вкус на собственика й. Как се завързва вратовръзка? Този проблем много често възниква пред мъжете и някои от тях охотно поверяват тази грижа на дамите до себе си.

 

На тези, които искат да минат без чужда помощ, ето няколко полезни съвета.

 

Популярни възли

 

Обемният, изпъкващ напред и стесняващ се в долната част възел Prat, е измислен през 1985 година. Американците наричат същия възел Шелби. Техниката на връзване е следната: прекарайте широкия край на вратовръзката под тесния. След това преметнете широкия край отпред и нагоре и го пъхнете в клупа (примката, която се образува). Изкарайте широкия край от задната страна на възела. После опънете широкия край на възела от лицевата страна от ляво на дясно, промушете през клупа и в самия край на този процес прекарайте го през лицевата страна на възела надолу и затегнете.

 

Други варианти

 

Half Windsor се счита за много популярен начин за връзване на вратовръзки. Подхожда за копринени вратовръзки с традиционна ширина, за широки и тесни вратовръзки за стандартни яки. Трябва да се постараете така да преметнете широкия край на вратовръзката, че той да се окаже по-дълъг от тесния. Прекарайте широкия край на вратовръзката около и отзад на тесния, обърнете го и го опънете нагоре и през клупа. Отново обърнете широкия край върху лицевата страна на тесния край отляво надясно. След това обърнете широкия край нагоре през клупа. Накрая пуснете широкия край надолу върху лицевата страна на възела. С две ръце стегнете възела до яката.

 

След този успех може да преминете и към Windsor, който се отличава от предишния по това, че към възела се добавя още една навивка откъм десния ъгъл на яката. За да завържете вратовръзката по този аристократичен начин е необходимо широкия край на вратовръзката да преметнете над тесния така, че широкият край да бъде с 30 см по-дълъг от тесния. После прекарайте широкия край в клупа между яката и вратовръзката и отпуснете надолу. Отново прокарайте широкия край под тесния край на вратовръзката вляво, а след това обратно го пъхнете в клупа. Опънете широкия край от лицевата страна от ляво на дясно. Отново промушете широкия край през клупа и го опънете надолу през лицевата страна на възела. Накрая е нужно да се затегне възелът с две ръце до яката.

 

За да се научите по-бързо да връзвате вратовръзка, е нужно целият процес да се усвоява пред огледало. Много бързо всички движения ще се отработят до пълен автоматизъм и огледалото ще бъде необходимо само за да оцените своя великолепен вид и да проследите дали дължината на вратовръзката е достатъчна, за да закрие катарамата на колана.

 

Десен и грижа

 

Прието е да се смята, че най-универсалният цвят за вратовръзка е сивият. Вратовръзката със стоманен цвят може да допълни на практика всеки костюм. Друг популярен модел е раираната вратовръзка, която е предпочитана от политици и бизнесмени. Диагоналният десен също е много популярен. Като подбирате вратовръзка за костюма си, помнете, че ширината на вратовръзката трябва да бъде пропорционална на ширината на реверите и на размера на сакото. Ако вратовръзката е измачкана, по-добре е да я дадете на химическо чистене или да я смените. Не бива да я перете и гладите, защото ще си загуби формата.

 

Когато сваляте вратовръзката, всеки път я развързвайте в обратна последователност на тази, с която сте я завързвали. Ако не го правите, вратовръзката се поврежда.

 

В облеклото на хората вратовръзката се появява в края на 17 век. Казват, че съществуват около 95 способа за завързване на този удивителен възел, за който са написани цели монографии (Оноре дьо Балзак е автор на книга за вратовръзката). Въпреки това всеки може да даде простор на своята фантазия и, завързвайки вратовръзката по начин, измислен самостоятелно, да се превърне в новатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 05.09.22 г.
fallback