Някой да иска кафе... от лаборатория?
Учени във Финландия се опитват да измислят по-устойчива, отгледана в лабораторни условия алтернатива за следващата чаша кафе – технологията за производство обаче все още е много скъпа.
Техническият изследователски център на Финландия VTT обаче успешно е произвел клетки кафе в биореактор чрез клетъчно земеделие в опит да направи производството на кафе по-екологично.
Кафето, отгледано в лабораторията на центъра, премахва нуждата от обезлесяване, а процесът има много по-малък воден отпечатък, тъй като учените могат да използват рециклирана вода за биореакторите си.
Друго предимство е, че кафето може да бъде произвеждано постоянно при контролирани условия на температура, светлина и кислород, премахвайки нестабилността на предлагането в индустрията.
„Не сме производител на кафе, но бихме искали да си сътрудничим и да работим със страни, които имат експертизата и визията да внесат нещо подобно на пазара“, казва Хейко Ришер, ръководител на растителните биотехнологии в института.
„Това изисква и значителни инвестиции, тъй като целият процес на одобрение не се нуждае само от време, но е и скъпа процедура“, добавя той.
Иновацията премахва и дългия процес на транспортиране на кафето от страната на произход до страната получател и „има влияние върху проследимостта и прозрачността на процеса, което често е голям проблем във веригата на доставки на кафе“, допълва Ришер.
„Не работим със зърна кафе като изходен материал, а вместо това ползваме лиофилизиран (изсушен чрез замразяване – бел. ред.) прах, който произвеждаме в лабораторията“, казва той за CNBC.
Когато прахът се изпече, той може да бъде сварен по същия начин като обикновена чаша кафе.
Макар че Хейко прогнозира, че ще отнеме поне 4 години преди отгледаното в лаборатория кафе да получи регулаторно одобрение, вече има силен интерес около продукта във Финландия, която е най-големият потребител на кафе в света.
„В миналото виждахме голям отпор срещу генетично модифицираната храна, затова сега сме приятно изненадани, когато хората показват интерес да купуват и опитват продукта. Кафето е луксозен продукт и хората искат да го купуват с чиста съвест“, казва Хайко.
преди 2 години За кафето са се сетили, че изисква вода. А защо мълчат като бити дЪта за количествата ПРЯСНА ВОДА, необходими за скъпия и прескъп "зелен" водород? Ако действително тръгнат да осъществяват тази дива Гретеноидна идея, жална ни майка и на нас и на държавите, които и сега умират от жажда и липса на прясна вода. Прясната вода и сега е огромен проблем за човечеството, но "зеленикаквите" искат да го изострят до крайност. За да останат да живеят като хората само един файтон търтеи. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Сега трябва да подгонят и свещениците по православните храмове, които съсипват екологията на планетата с това неспирно кадене с тамян и горене на свещи. Не е ли време да им бъде забранена вредителската дейност? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години тая стаия не е писано от зелените, а от кафевите! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Зелените са новите комунисти. Не пийте кафе, не дишайте, не се отоплявайте. Само по някой бустер може. Интересно ми е дали самите зелени спазват идеите, които дават или то е само за другите. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години това е целта... да насъскат неуките като пускат такива нефелни статии немащи общо с основния проблем, но с правилните думи зада ис извадиш "праеилния извод".. и готово! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Айде сега поредната глупост - и производството на кафето вреди на планетата.Защо народите допускат тези еко-терористи, да им говорят и да им насаждат простотии, дори ги назначихме в министерството на Екологията. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години ти се сериозно ли??? ... по добре шмъркай кока, по полезно е от енергийните напитки... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Щом вреди нека да видим сега дали зелената немска секта ще го забрани. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Напротив в един хел има малко повече, отколкото в едно средно кафе, зависи и от типа на кафе де, но разликата е, че в чистото кафе, няма захар, а в един хел имаш 115, което не е много, но ако пиеш по два на ден, това ти е 10% от средния дневен прием. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Да, наливай се с евтини енергийни напитки и после се чуди, що изглеждаш като провиснала торба лой без едно мускулче и и с таз двойно по-широк от раменете! отговор Сигнализирай за неуместен коментар