В северното полукълбо започва пролетта, температурите се покачват, но милиони хора трудно могат да се насладят на по-слънчевото време поради ограниченията за излизане, причинени от коронавируса. Ледена студена лимонада на балкона, пенлива бира или бълбукаща газирана вода в момента са сред малкото начини за мнозина да отпразнуват пролетта. Но според американските производители на напитки това скоро може да се промени - те се страхуват от недостиг на въглероден диоксид.
Тъй като газта CO2, обикновено наричан не съвсем коректно „въглеродна киселина“ и използван за производството на множество безалкохолни напитки и занаятчийски бири, заплашва да стане дефицитна стока според американските индустриални асоциации. Поради затрудненията в доставките цените на CO2 за пивоварните в момента са се повишили с 25 процента, казва Боб Пийс, председател на Асоциацията на занаятчийските бира в САЩ Brewers Association: „Проблемът се задълбочава. Все повече членове съобщават за това всеки ден“. Първите спадове на производството се очакват след две до три седмици.
Още на 7 април Рич Готвалд, управляващ директор на Compressed Gas Association, предупреди в писмо до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че производството на CO2 е намаляло с 20 процента. Може дори да спадне до половината от обичайното ниво през следващите седмици, смята той.
Причината за недостига е продължаващата криза, породена от коронавируса: Въглеродният диоксид е до голяма степен страничен продукт от производството на етанол. Това обаче е тясно свързано с производството на бензин. Поради ограниченията на мобилността по време на пандемията Covid 19 продажбите на горива са спаднали чувствително, в момента в САЩ с повече от 30 процента.
Дори бирата и лимонадата да не са толкова пенливи в близко бъдеще, всичко това може да има и положителен аспект - поради радикалното намаляване на движението по пътищата въглеродният диоксид скоро може да бъде доста по-малко и там, където доскоро беше наличен в излишък - в атмосферата.
P { margin-bottom: 0.08in } A:link { so-language: zxx }