IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бързата храна в САЩ - по-голяма, по-солена и с повече калории

Критиците обвиняват индустрията, че е един от основните фактори за тежки хронични заболявания

17:06 | 02.03.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последното десетилетие е изпълнено със сътресения за американската хранителна индустрия, белязана от бунт на потребителите срещу генетично модифицираните храни, изкуствените ароматизатори, захарите, яйцата от несвободни кокошки и трансмазнините, пише онлайн изданието Quartz.

Исканията на хората задействаха колелото през последните години. Те принудиха големи производители на храни да се откажат от някои от най-популярните си продукти, накараха производители на яйца в Айова да променят операциите си, а производителите на безалкохолни напитки – да се бранят от данъци върху напитки с добавена захар. Сега индустрията трябва да работи в нова реалност, в която потребителите имат повече власт от всякога публично да променят хранителната система.

Но има едно изключение.

Въпреки че много компании се подчиниха на желанието на потребителите за по-добра храна, американските гиганти в областта на бързото хранене се отклоняват от тенденциите. През последните 30 години, в които американците настояваха за по-малко сол и опитваха да ограничат приема си на калории, фаст фууд веригите са им сервирали повече сол, увеличили са размера на храните и са добавила калории в тях, показва ново изследване на Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Между 1986 г. и 2016 г. размерите на порциите на десетте най-големи вериги за бързо хранене са се увеличили с 39 грама, с 90 калории и са добавили 13,8% повече сол. Гарнитурите като пържени картофи са прибавили около 42 калории и близо 12% повече сол. А средната порция на десертите е скочила със 72 грама, добавила е 186 калории и 3,6% повече сол.

Фаст фууд индустрията продължава да си навлича критики заради приноса си за смъртоносните хронични заболявания на американците като затлъстяване и сърдечни болести, казва Меган МакКрори, изследовател от университета в Бостън и съавтор на новото изследване. Около 40% от пълнолетните американци страдат от затлъстяване, като то е разпространено и сред младежите. Това е вторият най-често срещан рисков фактор за заболявания в САЩ и четвъртият по значение рисков фактор за смърт.

Изследователите си поставили за цел да проверят как фаст фууд индустрията е променила храните си през последните три десетилетия. Те анализирали менюта от 1986, 1991 и 2016 г. на Arby’s, Burger King, Carl’s Jr., Dairy Queen, Hardee’s, Jack in the Box, KFC, Long John Silver’s, McDonald’s, и Wendy’s. Авторите на изследването признават, че някои от тези вериги са добавили варианти със салати в менюто си, но това не повлияло на цялостната насока на здравния профил на храните в менюто.

Големият брой калории не означава непременно, че храните са лоши за здравето. Това изтъква и основателят на Panera Bread Рон Шайч в интервю през април 2017 г. за Wall Street Journal: „Потребителите знаят, че има добри и лоши мазнини, добри и лоши протеини“.

Авторите на новото изследване обаче казват, че затлъстяването се е превърнало в бреме за общественото здраве, така че ресторантите трябва да обмислят да предлагат по-малки версии на храните в менюто си. Те също така посочват необходимостта от въвеждане на данък „калории“ – противоречива идея, която със сигурност ще предизвика остро противопоставяне от индустрията, ако регулаторите я обмислят сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Тревопасният си ти ... щото ти набиват у чипа колко е гот да мааш *** ...маркетинг ! Тъпунгерр , аз ям ного повече месо т тебе ... разликата е че ти плющиш *** от Кауфланд и Лидл , а аз ям домашно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Хей, тревопасния, давай си ми минуса и не се обяснявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
хаха..."свястна храна" ... рупай , рупай ... сетне тука народът се смее какви гении сте със стовен и кухаото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
"...да се помисли малко за интелигентно решение."Ми супер , айде мисли за "интелигентното решение " ... част от него са луксозно опакованите и струващи пет пъти по скъпо отново *** с надпис "БИО" ...това е "интелигентно " решение за такива като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Някой спира ли те да зарежеш благата на цивилизацията, да отидеш на село, да си изкарваш хляба с физически труд и да ядеш храна която сам си отгледал? Че не разбираш от земеделие не е пречка. Никой не се е родил научен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
И за две години повече живот като сенилен дядка, струва ли си да се откажеш от свястна храна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
mariata
преди 5 години
Примерът не е удачен. Амишите отричат много неща от цивилизацията, включително и мумификацията с лекарства, но пък до последния си ден са здрави и мъжете им имат твърди п... без виагра, докато макдоналдсовците още на 30 са импотентни и не могат да изтичат 50 метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
Нямам село и не разбирам от земеделие. Без да искам да те обиждам, разсъждаваш прекалено елементарно. Предложението ти е все едно ако има бълха в юргана да се изгори юргана вместо да се помисли малко за интелигентно решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Правени са проучвания сред амишите(секта в САЩ) които пет дни в седмицата се хранят само ядки. Сама разбираш че това е вегетарианска храна, без консерванти и поради скритостта на плода в черупка с много малко съдържание на пестициди. В сравнение с хранещите се в Мак Доналдс американци, амишите живеят две години повече. Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Маркетингът действа на промития мозък ... който има все още с какво да мисли , не се интересува от него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още