В Обединеното кралство има недостиг на въглероден диоксид. Това е фатално, защото СО2 е особено важен за ефекта на газираността в напитките. Например – на бирата. И не само там: течният въглероден диоксид също така се използва за опаковането на храни и при клането на свине и пилета. Ако има твърде малко въглероден диоксид, това може да окаже отрицателно въздействие върху производството на храни.
Е, точно това се случва в Обединеното кралство. Както съобщава вестник Daily Telegraph, някои стоки вече не могат да бъдат намерени в повечето супермаркети. Налице е предупреждение, че някои храни може да изчезнат в рамките на дни. А още през юни скандинавските страни и Германия вече почувстваха какво може да означава липсата на въглеродния диоксид.
Но защо наистина има дефицит? Течният СО2 е вторичен продукт от производството на амоняк за торове. Той обикновено се произвежда в периода между август и март. През лятото много заводи не работят. Според специализираното издание Gasworld някои производители са позволили заводите им да са затворени за по-дълъг период, отколкото обикновено, тъй като цените са твърде ниски.
Таймингът е възможно най-лошият. Времето е хубаво, а освен това има и световно първенство по футбол. Всичко това означава, че жаждата за бира е голяма и дори се увеличава. Въпреки това няколко доставчици, както и производители на опаковки, са били принудени да намалят или дори да спрат производството си, съобщава Daily Telegraph. А мениджърите на редица компании вече са призовали политиците да окажат натиск върху производителите на CO2, за да пуснат в експлоатация възможно най-бързо производствените съоръжения.
А заради проблема на Острова вече не се предлагат всички видове бири и сайдер. Daily Mail съобщава, че има проблеми и с безалкохолните напитки. Засегнат от кризата е и германският дискаунтър Lidl, който е широко представен и в България.
„Ние работим в тясно сътрудничество с нашите доставчици, за да сведем до минимум въздействието върху продуктовата гама", казва говорител на компанията пред DPA.