Зелената течност капе непрекъснато, докато Андреас Клиймант слага евтина смес от спанак, уасаби и пипер във фунията над съд евтино олио за готвене.
По такъв начин се прави фалшив зехтин, който ще бъде представен за скъпия маслинов продукт. Никой няма да забележи разликата: ментето има вкус, който е доста подобен на скъпия студено пресован зехтин, отбелязва в свой материал DPA, цитирана от БТА.
Откакто съществува храната има и ментета, казва Андреас Клиймант, учен, който неотдавна демонстрира фалшификата на изложение на храни с цел да предупреди потребителите за ширещите се измами с хранителни продукти.
Ресторанти в Европа са хващани да продават евтината риба пангасиус вместо скъпата риба морски език, а от незапомнени времена във виното се прибавя вода, а в меда - захар.
На пазара плик с лешници може да съдържа и няколко фъстъка, които са по-евтини, въпреки че може да са опасни за хората, които имат алергия към фъстъци.
В Европа се повтарят скандалите с месо, като например този с конското в бургери с говеждо, преди това пък пилешко с изтекъл срок на годност бе преработено за продажба като прясно.
Печалбите се перат по същия начин като незаконните приходи от продажба на наркотици и трафик на хора. Клиймант, който е ветеринар по образование, работи за германската служба за защита на потребителите и задачата му е да открива измами с храни.
Той бе на селскостопанското изложение "Зелена седмица" в Берлин, за да обяснява трудностите, с които се сблъскват супермаркетите.
Сред демонстрациите, които представи, бе и тази с три буркана, пълни със зехтин, които посетителите трябваше да пробват. В два от бурканите имаше истински зехтин, а в третия беше неговото менте.
"Изобретението" от спанак и уасаби е успешно. Много малко хора го различиха, казва той.
Сред измамите с храни са изкуствено оцветено чили, скариди, пълни с гел, и пластмасови зрънца в ориза.
В много страни са познати примерите за яйца, които са обявени за органични, а нямат нищо общо с такова отглеждане, или за месо, представяно като нещо, което не е.
Страните от ЕС си сътрудничат за установяване на мошениците. "Престъпниците действат в организации, подобни на мафиотската," посочва германската служба по храните.
Преди няколко години американските власти обявиха, че пазарът на фалшиви храни е на стойност 15 млрд. долара годишно.
Европейската агенция Европол залови над 10 хил. тона и милиони литри фалшива храна от 57 страни миналата зима, включително изкуствено оцветени маслини в Италия, захар, съдържаща изкуствена тор, в Судан и фалшив алкохол в Гърция и Великобритания.
Хелмут Чийрски, ръководител на германската служба за защита на потребителите, отбелязва, че мошениците правят големи пари, а потребителите като цяло са оставени на милостта им.
Ако обаче първокласен зехтин струва само 3 евро, тогава нещо би трябвало да не е наред, допълва той, предупреждавайки потребителите.