fallback

Собственикът на Lego избра сина си за свой наследник в компанията

Младият Томас Кристиансен ще има тежката мисия да покаже, че конструкторите са не само развлекателни, но и образователни

15:31 | 28.04.16 г.

Датският милиардер Киелд Кирк Кристиансен разкри, че неговият 37-годишен син Томас ще го наследи като вицепредседател на компанията за играчки Lego, пише Wall Street Journal.

Томас Кирк Кристиансен ще поеме отговорност за Lego, след като глобалната експанзия на компанията доведе до генерирането на рекордна печалба от 1,39 млрд. долара миналата година. Играчките на Lego в момента се продават в повече от 140 страни.

Сред предизвикателствата, пред които ще се изправи той, са да запази темпа на растеж, докато компанията се опитва да открие алтернатива на базираната на петрол пластмаса, която използва, за да произвежда милиарди частички конструктор Lego всяка година. Освен това иска да промотира идеята, че конструкторите са не само забавни, но и образователни.

“Баща ми винаги е казвал, че ние сме нещо повече една компания за играчки”, коментира младият Кристиансен по време на интервю, след като е представил своята визитна картичка - човече Lego с кафява коса, а на гърба са изписани имейлът и телефонният номер. “Ние наистина вярваме, че физичeското изграждане, играенето с конструктор, всъщност развива децата по много начини, така че да бъдат по-подготвени за това, което бъдещето може да им донесе”.

Назначението е последната стъпка от процеса на наследяване, който започна през 2004 г., когато неговият 64-годишен баща се оттегли от поста главен изпълнителен директор, за да даде възможност на първия човек, който не е от фамилията, да заеме мястото. След това през 2007 г. възрастният Кристиансен купи дела на сестра си в компанията, като концентрира собствеността в свои ръце и в тези на трите си деца.

Освен това Томас Кирк Кристиансен ще замени баща си и като председател на Lego Foundation, която притежава 25% от компанията. Баща му ще остане председател на Krikbi - семейната холдингова компания, която притежава останалите 75%. Kirkbi е собственост на Томас, двете му сестри и баща му.  

Фамилията е решила, че един човек от всяко поколение ще бъде избиран за “най-активен собственик”, който ще се грижи за връзките в семейството, компанията и фондацията. В момента има шестима членове в най-младото поколение - дъщерята на Томас и нейните пет братовчедки.

Ролята на главния изпълнителен директор не е нещо, което ще изпълняваме в бъдеще, категоричен е Томас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
fallback