fallback

Завръщат ли се дървените автомобили?

Финландският производител на хартия UPM-Kymmene Oyj ще демонстрира прототип на автомобилното изложение в Женева

13:22 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Дървените автомобили като тези на Ford от 1960-те може би се завръщат, пише Bloomberg.

В опит да ги съживи, финландският производител на хартия UPM-Kymmene Oyj ще демонстрира прототип на подобно возило на автомобилното изложение в Женева през март. Екологичночистият автомобил е конструиран върху рамка, изработена от дървен материал и шперплат. Той се захранва с гориво, направено от кора, дънери и клони.

Прототипът е нещо повече от маркетингов трик. Базираната в Хелзинки компания е разработила технология, която превръща дървения материал в опция за автомобилната индустрия. Biofore отговаря на европейските стандарти за безопасност и предлага всички удобства на конвенционалните коли.

На всяко от големите автомобилни изложения традиционно се показват супер-модерни концептуални автомобили, които така и не влизат в масово производство. Този автомобил обаче символизира едно мащабно глобално усилие да бъдат заменени тежките стоманени компоненти, за да може колите да не са толкова вредни за околната среда. Регулаторните органи изискват по-ефективни превозни средства, което на свой ред прави стремежа да се намали теглото приоритет за производителите.

През 2015 г. пикапът F-150 на Ford Motor Co. ще стане първият пикап в масово производство с алуминиев корпус. Той ще е с 317 кг по-лек, което ще понижи разхода на гориво. Volkswagen също използва повече алуминий и високоякостна стомана, а BMW се насочва към карбоновите нишки, за да намали теглото. И двата подхода са енергоемки и по-скъпи от стоманата.

Дървото също е на дневен ред: Ford ще използва пластмасов композит на дървена основа за интериорните елементи на спортния 2014 Lincoln MKX. Компонентите са създадени в сътрудничество с дърводобивната компания Weyerhauser Co. и производителя на автомобилни части Johnson Controls Inc.

До известна степен този момент е завръщане в бъдещето за автомобилните компании. Първите коли в света, включително Reitwagen на Gottlieb Daimler от 1885 г., са били до голяма степен изработени от дървен материал.

През 1940-те и 1950-те автомобили като Chrysler Town & County и Ford Country Squire използвали елегантни странични панели, но дори и тогава дървото вече е използвано по-скоро за декоративни, отколкото за структурни цели. В наши дни то като цяло се свежда до акценти на таблото и в интериора на луксозните автомобили.

UPM води преговори с автомобилни производители за въвеждането на технологията си, която според компанията може да намали теглото на автомобил с над 15%. Материалите, които се използват, могат да се конкурират с фибростъклото, твърдят създателите ѝ.

Първият тест драйв на автомобила, задвижван от двигател от стандартен VW Polo, бе проведен успешно по време на проливен дъжд през август. Биогоривото, което захранва двигателя, ще бъде пуснато в масово производство през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 23.08.22 г.
fallback