fallback

Уискито – течното злато?

Инвестициите в уиски стават все по-популярни и напитката вече излиза далеч извън границите на Великобритания и САЩ

13:04 | 14.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Доброто уиски е част от културното наследство на Шотландия вече над 500 години, но едва напоследък става ясно, че най-известната експортна стока на страната предлага добри инвестиционни възможности. На фона на увеличаващото се търсене на луксозно уиски инвестирането на средства в малцовата напитка може да донесе доста добра доходност, пише CNBC.

„През последните 10-15 години търсенето на уиски просто се увеличи”, посочва директорът на The Whisky Exchange Съкхиндър Синг. 

„Моето усещане е, че рискът с уискито е доста нисък. Мога да почувствам глобалното търсене, в съвсем близък план наблюдавам, че цените буквално полудяха през последните шест месеца”, споделя той.

Макар САЩ да остават основен вносител на шотландско уиски с покупки за над 400 млн. долара от началото на годината, Азия е пазарът, който показва най-голям ръст. Търсенето от Сингапур е нараснало с 64%, което нарежда малката страна като втори най-голям пазар, а в Тайван увеличението е 45%.

„През последните години бяха организирани множество аукциони от Bonhams в Ню Йорк и Хонконг, а този тип продажби станаха изключително популярни. Виждаме продажби на почти 100% от предложените експонати. Колекционерският пазар в САЩ е изключително жив, в Китай и Япония също има голям интерес”, обяснява Джони МакКормик, специалист в сектора.

Една от най-известните и скъпи марки шотландско уиски е Maccallan. През последните години тя се е превърнала в сериозно име при инвестициите в сектора.

„Ние сме едни от пионерите при производството и предлагането на много редки и стари уискита. Когато ги пускаме на пазара, задно с репутацията на Macallan, ние привличаме колекционери и ценители от целия свят”, коментира Дейвид Кокс, директор в компанията.

Той подчертава увеличаващата се важност на някои по-нетрадиционни за уискито пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
fallback