fallback

Професия „монарх“ научно бе призната за една от най-опасните за живота

Опасността за хората, в чиито вени тече синя кръв, е в пъти по-висока от тази за войник на бойното поле

11:49 | 31.01.11 г.

Крал Едуард II е сред примерите на печалната статистика, която е извел британският учен. Снимка: EuroPicture.de, лиценз: Creative Commons

Опасността от насилствена смърт сред монарсите е четири пъти по-висока в сравнение с тази опасност при войника, служещ в зона с активни военни действия. До такъв извод стигна британски учен, който анализира живота и смъртта на повече от 1 500 европейски крале. Работата си изследователят е публикувал в списание The British Journal of Criminology, а част от текста е изложена в съобщение до медиите на университета в Кеймбридж.

Авторът на изследването е събрал данни за 1 513 европейски монарси, живели в периода между 600 и 1800 г. Оказало се, че насилствено са починали една пета от всички тях. За сравнение, при жителите на мексиканския град Сиудад Хуарес, който е с най-висок брой на убийства в света, процентът на възможността човек да умре от естествена смърт е 200 пъти по-висок от тази при благородниците.

За определен период от време в някои страни професията „монарх“ е била особено опасна. Така например в Шотландия в периода между 889 и 1094 година, са били убити 15 от 17 крале. В графство Нортъмбърленд в североизточна Англия през осми век от насилствена смърт са умрели 14 от 15 крале.

Подобна статистика има не само за най-опасната професия, но и за най-рисковите форми на отдих. Така на първо място сред най-опасните активности е бил признат сноубордингът. Почитателите на този спорт представляват 26% от всички почиващи, които по време на своята отпуска или дни за релакс се обръщат към пунктовете за неотложна медицинска помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 09.09.22 г.
fallback