fallback

Хобитата на милиардерите

Някои събират редки насекоми, други поправят старинни часовници, пишат опери или правят колекция от китари

17:45 | 16.11.10 г.

Милиардерите се увличат не само по огромни яхти, състезателни коне, антики и суперскъпи автомобили. Понякога хобитата им са меко казано странни, но често доходоносни, макар че не това е целта на вече утвърдените и богати личности, пише списание Forbes.

Известният представител на фамилията Рокфелер – Дейвид, например, колекционира бръмбари. Отправяйки се на път, той винаги носи в джоба си контейнер, ако случайно срещне необичайно насекомо.

В колекцията му има и уникален вид скарабей, обожествяван от египетските фараони. Той е кръстен Рокфелер на името на откривателя си - Diplotaxis rockefelleri, предава РИА "Новости".

Дейвид Рокфелер започнал да се увлича по събиране на бръмбари когато бил на 7 години. Тази страст не е напуснала милиардера и до ден днешен. Скарабеят, както и цялата колекция на Дейвид Рокфелер, са завещани на Харвардския университет.

Необичайно хоби има и банкерът Клеми Дайксън Спенглър, който наред с останалото притежава солиден пакет от акции в Bank of America. Той обича да си почива, като поправя старинни часовници.

Милиардерът твърди, че предпочита компанията на старинните механични часовници пред тази на хората, които са така непостоянни и непредсказуеми.

Увлечението му започнало преди 45 години, когато спрял часовник от XVII век, подарен на майката на банкера. Финансистът решил сам да надзърне в тайните на часовниковия механизъм. По-късно, когато в дома не останал нито един непоправен часовник, милиардерът открил работилничка за ремонт на старинни часовници.

Милиардерът Гордън Гети напуснал петролния бизнес, за да съсредоточи вниманието и силите си върху писането на опери.

Най-известното си произведение нарекъл на шекспировия герой "Фалстаф". Гети вече е поставил операта си с Руския национален оркестър, посочва списанието.

Страстта към музиката е подтикнала още един магнат, собственикът на футболен клуб Джим Ирсей да колекционира музикални инструменти. В сбирката му има китари, на които с свирили Джордж Харисън и съответно Джери Гарсия. Магнатът твърди, че китарите са безценни и не се скъпи да пръска пари за тях.

Американските милиардери събират марки, библии, постери, монети, а някои като Гари Магнес се увличат по оф-роуд. Той има и 40 автомобила с винтажен дизайн.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
fallback