fallback

Рецесията принуди хората да преосмислят ценностите си

Това обаче едва ли ще е за дълго – с напредването на технологиите привързването към работните задължения отново ще стане факт

15:40 | 25.10.10 г.

Загуба на работа, изземване на имуществото, финансови грижи – всичко това е накарало американците да преосмислят ценностите си, в това число и ролята на семейството в живота и усилията, които влагат в работата си. В резултат се оказало, че голяма част от хората искат по-балансиран живот и повече време с хората, които обичат, съобщава Ройтерс.

„Счупих се от работа заради тази компания, изпуснах израстването на децата си и за какво? За нищо!“, казва 48-годишен безработен мъж.

Той е бивш мениджър и е един от 1100-те участници в анкета, които са се включили в изследването на щатския университет във Флорида относно влиянието на рецесията върху техния живот и приоритетите им.

Почти половината от анкетираните обясняват, че най-лошият финансов срив от 1930-та година насам е помогнал за това, уважението им към семейството да нарасне. Голяма част са осъзнали и важността на хората пред тази на вещите и предметите.

„Най-красноречивата част от последиците от финансовата криза и най-силно изразената, е преосмислянето на ролята на семейството“, казва Уейн Хочуортър, професор по бизнес науки в университета, който провежда изследването.

„Това е важна част от живота на всеки, която обаче мнозина от нас са склонни да пренебрегват поради факта, че трябва да изкарват прехраната си. А в повечето семейства и мъжете, и жените, са заети с насъщния.“

Хочуортър описва финансовата криза като „сигнал за събуждане“ за мнозина, които са смятали, че правят най-доброто за семействата си, но не са се замисляли доколко изборът им е правилен.

Близо 40% от работниците признават, че работата днес не е толкова важна за тях за разлика отпреди, а 23% осъзнават, че са я били поставили пред семейството и свободното си време. Повече от 70% от хората казват, че през повечето дни на работа са се чувствали така, сякаш денят никога няма да приключи.

Според данните от проучването влиянието на рецесията е било различно за мъжете и за жените. Докато мъжете са се чувствали така, сякаш заниманията им не им носят удовлетворение, карат ги да се чувстват стресирани и така, сякаш не се развиват, дамите усещали, че работните им задължения ги отдалечават доста от семействата им.

Остава само да се надяваме, че преосмислянето на ценностите на хората ще доведе до балансиране на живота им и повече свободно време, казва Хочуортър.

„Съмнява ме обаче, че тази тенденция ще е дълготрайна. Страхувам се, че напредъкът на технологиите ще направи все по-трудно хората да се отделят от работата си“, завършва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 29.08.22 г.
fallback