fallback

Мъжката суета достига нови върхове, а това подкрепя козметичния бранш

Индустрията, която се грижи за мъжката красота, е една от малкото, които се разрастват в период на криза

13:10 | 25.10.10 г.

Дейвид Бекъм е сред основоположниците на тенденцията за повишаване на мъжката суета

Снимка: DavidBeckham

 

Все повече мъже отделят внимание на външността си със завидно постоянство – педикюр, маникюр, прическа, боя, кола маска, масажи. Изненадващо, но не съвсем, индустрията, която поддържа визията на мъжката част от обществото, е една от малкото, която расте и процъфтява на фона на световната финансова криза.

Когато Дейвид Бекъм започва да носи розови мъниста по дрехите си, британската верига за облекло Top Man веднага обзавежда рафтовете на магазините си с модели, обшити с розови топчета. Френският футболист Тиери Анри решава да изпъне чорапите до колената си и само след няколко седмици играчите от малките неделни първенства из цяла Великобритания вече са „в час“ с модата и са вдигнали високо дългите си чорапи. Франсеск Фабрегас, Фернандо Торес и Джо Харт решават, че искат да оформят веждите си, и изведнъж британските мъже започват да се приглаждат, изваждат геловете и мазилата и се държат така, сякаш излизайки от дома на улицата ги чака екип от фотографи за професионална сесия.

Наскоро Уейн Рууни обръсна главата си... какво ли предстои? Едва ли нещата ще стигнат само до там.

Тенденциите с мъжките вежди са своеобразен феномен. Тези често „деликатни“ щрихи в мъжкото лице, които понякога представляват просто една гъста ивица косми, създадена, за да предпазва очите от дъжд и пот, винаги е била „достатъчно красноречива за статуса на човек“, казва стилният гуру Стивън Байли. „За изява на сексуалността веждите са изключително важни. Точно както дарвинистите се опитват да разберат кога и защо се е появило интимното окосмяване, така и веждите са еволюционна загадка. Ролята им е доста неясна – толкова много косми за предпазване от бактерии? При положение, че очите имат и мигли?“

Преди десетилетие дамите вероятно тайно са помагали на мъжете си, особено на по-суетните, да оправят веждите си и да ги приведат в по-изчистен и пригладен вид. Дори и тогава обаче на тази дейност не се обръщало голямо внимание и не е била така масово срещана както днес. Сега обаче, благодарение на разрастващата се тенденция за метросексуалност на мъжете и особено сред футболистите, представителите на силния пол не се свенят да се грижат за външния си вид, а понякога и да прекалят малко.

Дейвид Бекъм е типичният образ на пионера, който поставя началото на нарцистичната ера сред футболистите. Още преди седем години той заяви, че обича да ходи на масаж и на процедури за кожата и тялото си и че редовно си почиства веждите. От тогава насам много мъже от спортните среди и от останалите сфери на професионалния живот го последваха.

Давид Жинола предостави дългата си коса за реклама на L'Oreal, ръгбистът Гавин Хенсън се отдаде на реклама за продукти за тен на кожата, а Ашли Коул обяви, че с радост ходи на спа уикенди.

Днес разрастващият се феномен мъжете да се грижат толкова прилежно за външността си помага на една индустрия да остане на върха въпреки световната финансова криза. Секторът, който е посветен на мъжете и доброто им самочувствие, е нараснал с 800% за последните 7 години, а до 2014 година се очаква да се развие и още, посочва вестник Daily Telegraph.

„За изминалите пет или шест години“, казва говорителят на веригата мъжки салони Gentleman's Tonic, “откакто Дейвид Бекъм, Джони Уилкинс и Ашли Коул започнаха да оповестяват тяхната метросексуалност, нашият бранш усеща нарастване на оборотите, все повече поръчки и записвания, които включват и оформяне и грижа за веждите.“

Миналият месец бутиковият Ritz Salon вкара в списъка си с услуги за мъжете оформяне на вежди, а много други известни фризьорски салони като Truefitt&Hill започнаха да предлагат маникюр, педикюр и кола маска специално за господата.

Докато подстригването на веждите е сравнително добро решение за по-възрастните мъже, на мода са и доста по-агресивни и с дългосрочно действие методи за справяне с окосмението по лицето – като епилация и дори кола маска, казва специалистът в областта на веждите Пател, която взима по 70 паунда за процедура по оформяне на веждите.

„Наблюдавам значително нарастване на броя мъже, които посещават салона ми. Ключовото тук е, че след процедура господата никога не бива да изглеждат прекалено „издокарани“ (както при дамите е задължително косъмчетата да са изрядно отстранени), а просто да са освежени и не правят впечатление на изморени.“ Независимо, че клиентите винаги молят Пател да обработва веждите им по-дискретно, така че да не си личи в края, че специално полагат грижи за тази част от лицето си, според стилистката времето за такъв вид притеснения отдавна е отминало.

Какво ли ще бъде следващото хрумване на мъжете в стремежът им да изглеждат добре и поддържани? Премахване изцяло на космите по тялото? Изглежда идеята не е съвсем далеч от истината. Футболистите и останалите спортисти вече са възприели тази тенденция – депилация на всяка окосмена част от тялото. Звучи болезнено, но доста ефективно – още повече имайки предвид големият стремеж на публичните личности – борбата за съвършенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
fallback