fallback

Как си угажда Бил Гейтс?

Създателят на Microsoft, който ще остави 95% от имуществото си за благотворителност, не смята, че щедростта му е особено впечатляваща

14:00 | 20.10.10 г. 3

Частен самолет и много книги - това са слабостите на милиардера филантроп. Снимка: Flickr

Бил Гейтс е доста икономичен човек. Той не пилее нито думи, нито пари, въпреки че е богат като цар Крез. Това е впечатлението на Мери Ридел, журналист от вестник Telegraph, която взема интервю от основателя на Microsoft и един от най-големите благотворителни деятели в света с идеята да разбере как един богат и щедър човек си угажда.

Повечето хора се възхищават на Бил Гейтс. И какво има да не му харесат? Възпитаникът на Харвард основава империята Microsoft преди да сложи началото на най-голямата благотворителна фондация на земята. Освен 21 млрд. паунда, които дарява на организацията, ръководена от него и съпругата му Мелинда Гейтс, той търси помощ и от други богати хора в Америка като Уорън Бъфет и Опра Уинфри, които да спонсорират опитите му да се пребори с бедността по света.

Кариерата на Бил Гейтс започва сравнително скромно. Той е син на адвокат и майка филантроп. Приет е в Харвард, но напуска престижния колеж в името на преследване на „усещането си за собствена визия и поемането на рискове. Знаех, че искам мой личен компютър и знаех какво ми е необходимо.“

По думите му ,той никога не е копнеел по скъпа кола или по някаква друга вещ. „Е, да, вярно, купувам много книги, което е хубаво.“

Има и още една прищявка в живота на милиардера, освен книгите и грижата за нуждаещите се. Пътуванията. Винаги в първа класа. Когато не се вози на частния си самолет.

„Децата ми посещават добро училище, разполагам с добра техника, която ми се искаше да имам повече време да използвам. Всичко, което получавам като доход и надвишава лимита, който сме си поставили за живеене, отива за благотворителност. Но по никакъв начин никога не съм се ограничавал в нещата, които съм искал да притежавам. Просто не ми се е случвало да поискам да си построя пирамида или да стана собственик на много вещи. Другите хора, които даряват, обикновено се отказват от нещо или се лишават от почивка например. Аз не съм правил жертви, ето защо щедростта на други хора е по-впечатляваща от моята.“

Според Бил Гейтс идеята да порасне със съзнанието, че е наследник на много голяма сума пари, е плашеща. „Хората щяха да се отнасят към мен доста странно. Щях да съм особен и страшно демотивиран". Трите му деца – на 14, 11 и 8 години ще получат известни суми, но не и значителен дял от богатството на баща си, казва Гейтс.

„Все още преценяваме. Но е сигурно, че над 95% от богатството отива за фондацията, така че със сигурност ще е скромна сума.

А сблъскването с реалния живот на децата на семейство Гейтс ще се случи веднага след завършване на образованието им. „Веднъж щом завършат колеж, те ще трябва да разчитат изцяло на себе си. Те са големи късметлии поради факта, че ще получат добро образование и в сравнение с голяма част от децата на земята ще имат добър старт“, казва Гейтс.

За незавършил образованието си студент Бил Гейтс изглежда доста загрижен за състоянието на образованието. Той е и най-големият дарител на британски университет с основания от него стипендиантен фонд в размер на 136 млн. паунда в Кембридж.

„Хората могат да постигнат много както намерят за добре. Някои, благодарение на умения и късмет, се сдобиват с много активи. Ако си добър в ритането на топка, писането на код, инвестирането на борсата – тези неща се плащат доста добре. Капитализмът със сигурност работи“, обяснява Бил Гейтс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
fallback