fallback

Рядък чай става предпочитана стока от китайските инвеститори

Богатите азиатци търсят алтернативни форми на инвестиция

16:27 | 05.10.10 г. 3

Чаят Дахунпао е новият хит след китайските инвеститори. Снимка: Flickr

Нова тенденция в пазарската кошница на китайските финансови спекуланти са различните видове чай, чиито цени скачат до нива, сравними само с тези на най-добрите вина, съобщава вестник Telegraph.

Редкият чай, събран от храстите в чаените градини на династията на император Минг, се превръща в последния писък на модата сред богатите инвеститори и стремежът им към бързи печалби.

Цените за чая Дахунпао, който расте само в малки планински области в източната провинция Фуджиан, са нараснали десет пъти спрямо средата на миналата година, а търговците на чай в интернет продават килограм от растението за повече от 1000 паунда.

„Не съм и предполагал, че ще стане толкова скъп“, обяснява производителят на чай У Дзунйен. „Цената е една днес, утре друга. Още докато берем чая и го приготвяме за продажба, цената му вече се е покачила“.

Китайците традиционно оценяват чая като символ на тяхната култура и вярват, че в зависимост от вкуса и видовете сортове той може да се сравнява с виното.

Страната се оказва податлива на спекулации заради големия брой инвеститори, които търсят подходяща стока за своите авоари извън традиционните акции и облигации, както и извън пазара на недвижими имоти, които в момента са изключително нестабилни и несигурни.

През изминалата година аукционни къщи в Китай и Хонконг отбелязаха значителни рекордни цени за различни творби, принадлежащи на императорски династии или френски благородници.

Според местна китайска информационна агенция вече са налице и класическите знаци, че чаят Дахунпао се радва на забележителен интерес от страна на инвеститорите, тъй като броят на магазините на този чай в Уи, градът, където той се произвежда, е нараснал от 200 на 1500.

Също както и при хубавото вино, търговците вече сигнализират, че на пазара започват да се появяват и фалшиви чайове.

Това не е първият случай, когато в Китай има бум на продажбите на чай. През 2008 г. цената на чая Пюер, тъмна бленда от югозападната провинция Юннан, внезапно се покачи до няколко хиляди паунда за килограм.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
fallback